Gemeente Leidschendam-Voorburg gaat banken aanspreken over misstanden palmolieproductie

ING en Rabobank moeten de financiering van de palmolie-industrie staken. B&W van gemeente Leidschendam-Voorburg moeten hen daar in een brief toe oproepen. De reacties van de banken moeten ter kennis worden gebracht van de gemeenteraad. Dat is de strekking van een motie die is opgesteld door oppositiepartij GroenLinks. Er is steun voor van GBLV en D66 (beiden ook oppositie) alsmede van coalitiepartij ChristenUnie-SGP. Daarmee is er een raadsmeerderheid.

Volgens de motie wordt in berichten verwezen dat beide banken, evenals ABN Amro, betrokken zouden zijn bij misstanden in de palmoliesector. Er wordt in deze berichtgeving gesproken over grove schendingen van mensenrechten, het stelen van land van de lokale bevolking, het kappen van tropisch regenwoud en de effecten van dat kappen op het klimaat.

De gemeente maakt gebruik van ING en Rabobank. Gezien op het beleid inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid moet de gemeente nu actie richting beide banken ondernemen.

Share Button