Nederlands-Indiase startup Three Wheels United geselecteerd voor prestigieus Techstars programma

Een gezond inkomen voor ruim 8 miljoen riksja chauffeurs en vele miljoenen tonnen minder CO2 uitstoot door de overstap naar elektrisch rijden. Dat is de impact die de Nederlands-Indiase fintech startup Three Wheels United, wil maken in India. Nadat het bedrijf zijn model op kleine schaal bewees, is het nu geselecteerd door het prestigieuze Techstars Programma in samenwerking met Ginco Investments in Dubai, om het model verder te ontwikkelen en uit te rollen op brede schaal.

Three Wheels United (TWU) werd in 2011 opgericht vanuit de Nederlandse onderneming Enviu, dat als missie heeft om via de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen, wereldwijde sociaal-maatschappelijke en klimaatgerelateerde problemen aan te pakken. TWU is een van de ondernemingen die werd opgericht om de miljoenen riksja eigenaren in India een gezondere financiële toekomst te geven en bovendien de uitstoot van CO2 door riksja’s fors te reduceren.

Gezond inkomen, minder CO2

70% van de ruim 12 miljoen riksja chauffeurs in India rijdt in een gehuurde riksja omdat zij niet in aanmerking komen voor een lening. Mede daardoor verdienen zij niet meer dan $ 8,- per dag en leveren zij met hun vervuilende voertuig een relatief grote bijdrage aan de uitstoot van CO2. TWU realiseerde met behulp van innovatieve technologie, in samenwerking met Microsoft Reserach, een nieuw financieringsmodel voor elektrische riksja’s. Onder meer dankzij slimme analyses van het gedrag van de riksja chauffeurs en ‘gamifying’ van de terugbetaling van de lening werd het risico op wanbetaling teruggebracht van 30% naar 1%. Met als gevolg dat een lening wél interessant is voor banken en er voor de riksja chauffeurs een gezond verdienmodel ontstaat: gemiddeld verdienen de chauffeurs minimaal $ 36.000 meer gedurende de levensduur van het voertuig. Daarnaast wordt met de overstap naar elektrische riksja’s een CO2 reductie van 65 ton over de hele levensduur van een riksja gerealiseerd. Kevin Wervenbos, CFO van Three Wheels United en Senior Investment Manager bij Enviu: “De afgelopen jaren hebben we dit nieuwe model ‘bewezen’ met de financiering van meer dan 2000 riksja’s voor in totaal meer dan $ 4 miljoen. In een markt waarin de afgelopen vijf jaar elk jaar meer dan 500.000 riksja’s werden verkocht, is het potentieel van TWU enorm.”

Impact en business gaan samen

Uit een recordaantal aanmeldingen wereldwijd werd TWU na een uitgebreide selectieprocedure unaniem gekozen om als een van de tien ondernemingen deel te nemen aan het Techstars programma 2019 in Dubai. Via het programma wil TWU haar businessmodel verder uitrollen en tegelijkertijd nieuwe investeerders aantrekken. Met een startinvestering van $ 120.000, een intensief programma van 13 weken en de levenslange begeleiding vanuit het Techstars programma, liggen er volop kansen voor de onderneming. Michiel Elich, CEO Enviu: “We zijn er enorm trots op dat een sociale onderneming die werd opgericht om op maatschappelijk en duurzaam niveau impact te maken, nu is geselecteerd door een van de grootste business accelerators wereldwijd. Het is het ultieme bewijs dat impact en business samengaan en een geweldige aanmoediging om onze missie wereldwijd voort te zetten.”

Share Button