Pensioenfonds KPN belegt € 250 miljoen in Groene Obligaties

Als pensioenfonds van een van de duurzaamste telecombedrijven ter wereld vindt het Pensioenfonds KPN het niet meer dan logisch dat het pensioengeld zo veel mogelijk duurzaam beleggen. In het eerste kwartaal van 2019 heeft het fonds € 250 miljoen van de beleggingen herbelegd in Groene Obligaties (Green Bonds). Dit is ongeveer 2,5% van de totale beleggingsportefeuille.

Green Bonds zijn obligaties die bewust alleen groene projecten financieren. Pensioenfonds KPN is hiermee een van de eerste pensioenfondsen die zo een groot deel van de portefeuille in alleen groene obligaties belegd heeft.

Wat zijn Groene Obligaties?

Groene Obligaties zijn obligaties die door bedrijven en overheid gerelateerde organisaties worden uitgegeven om duurzame projecten te financieren. Door te beleggen in deze obligaties, kunnen we geld als sturende kracht inzetten voor duurzame ontwikkeling. De beleggingen dragen zo concreet bij aan onze ambities op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Beleggen.

Tegen klimaatverandering en voor goed watermanagement

Het geld dat we via de belegging in Groene Obligaties uitlenen aan ondernemingen wordt gebruikt voor oplossingen tegen klimaatverandering en voor goed watermanagement. Hiervoor ontvangen we een rentevergoeding. Het bestuur houdt nauwlettend in de gaten dat het geld ook daadwerkelijk wordt besteed aan de financiering van duurzame projecten. Voordat het besluit is genomen om te beleggen in Groene Obligaties zijn er uitgebreide analyses uitgevoerd naar de toegevoegde waarde van deze beleggingscategorie.

Niet ten koste van het rendement

Belangrijke conclusie was dat een belegging in Groene Obligaties duidelijk bijdraagt aan klimaatdoelstellingen en niet ten koste hoeft te gaan van het rendement. Ook werd aangetoond dat het risico van dit type obligaties niet hoger is in vergelijking met vergelijkbare ‘grijze’ obligaties. Daarbij komt dat de afgelopen jaren de markt van Groene Obligaties sterk gegroeid is. Daardoor zijn er nu ook voldoende aantrekkelijke mogelijkheden beschikbaar voor een goed gespreide beleggingsportefeuille.

Beleggingen die passen binnen onze doelstellingen

Voor de belegging in Green Bonds hebben we via TKP Investments gespecialiseerde partijen gecontracteerd die wereldwijd zoeken naar de meest aantrekkelijke beleggingen die passen binnen onze doelstellingen op het gebied van duurzaam beleggen. Bovendien dragen Groene Obligaties ook specifiek bij aan twee van onze speerpunten op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen: klimaat en watermanagement. Wij hebben de overtuiging dat het klimaat op de wereld zonder ingrijpen sterk verandert met grote gevolgen voor de wereldbevolking en de natuur. Watermanagement, gericht op betere watervoorzieningen in structureel droge gebieden, is noodzakelijk voor een betere lokale leefomgeving en afname van voedsel schaarste.

Share Button