CANDRIAM lanceert CO2-neutraal Climate Action-fonds

Op Wereldmilieudag lanceert Candriam het nieuwe subfonds “Candriam SRI Equity Climate Action” om beleggers bewuster te maken van milieu- en klimaatproblemen. Het subfonds valt onder “Candriam SRI”, een ICBE-SICAV-fonds dat door Candriam Luxemburg wordt beheerd. Het nieuwe subfonds is een impactfonds dat wereldwijd belegt in bedrijven die langetermijnoplossingen voor het klimaatprobleem leveren.

Candriam SRI Equity Climate Action combineert duurzaamheid en thematisch beleggen, twee van CANDRIAM’s belangrijkste expertises. Het is het eerste CO2-neutrale fonds van CANDRIAM en een van de eerste actief beheerde CO2-neutrale fondsen wereldwijd.

Met gemiddelde temperaturen die overal ter wereld stijgen en de toename van extreme weersomstandigheden is het wetenschappelijke bewijs voor de klimaatopwarming onomstotelijk. De internationale gemeenschap ziet nu de noodzaak in om de opwarming onder de 2 °C te houden. Het behalen van die doelstelling vereist grote aanpassingen in onze economieën en een herverdeling van kapitaal om dat mogelijk te maken.

Candriam SRI Equity Climate Action versterkt CANDRIAM’s expertise in thematisch beleggen samen met bestaande biotech-, robotics-, demografische en oncologische strategieën waarmee meer dan €3 miljard aan beheerd vermogen is gemoeid. Het fonds heeft als doelstelling om bottom-up de winnaars te selecteren op het vlak van energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en opslag, hergebruik, afvalverwerking en waterzuivering.

De nauwe samenwerking en de synergieën tussen de diverse teams (fundamentele analyse, ESG-analyse), samen met de steun van een adviesraad voor klimaatverandering, zorgen voor een geïntegreerde en nauwgezette analytische benadering, evenals een geconcentreerde portefeuille. Het Fonds biedt volledige transparantie via specifieke indicatoren die de impact op de klimaatverandering meten.

CANDRIAM verschaft een CO2-neutrale strategie door de CO2-uitstoot van het fonds te compenseren via CO2- certificaten die voortkomen uit groene projecten. Op die manier kunnen beleggers de carbon footprint van hun beleggingen verkleinen. De projecttypes stemmen overeen met de normen van de Wereldbank en mikken op hernieuwbare energie (bv. wind, water, biomassa), energie-efficiëntie (bv. andere brandstof) en herbebossing.

Vincent Hamelink, Chief Investment Officer: “Duurzaam beleggen staat al vele jaren centraal in onze activiteiten. We zijn er trots op dat we vandaag Candriam SRI Equity Climate Action kunnen lanceren. Het beheersen van risico’s rond klimaatverandering wordt de komende jaren cruciaal en dat is precies wat dit fonds wil doen. CANDRIAM is uitstekend gepositioneerd, gezien onze ervaring in ESG. We zetten ons in om actief bij te dragen aan een wereldwijde oplossing voor het klimaat.”

Koen Popleu, Lead Portfolio Manager van het fonds: “De klimaatverandering is een ongeziene uitdaging, maar ook een beleggingskans voor de komende decennia. Beleggers kunnen bedrijven ondersteunen in hun antwoord op de milieu-uitdagingen door de toekomstige leiders in de strijd tegen klimaatverandering te identificeren. Onze gediversifieerde portefeuille, gericht op een kwalitatief hoge groei, heeft als doel om een significante outperformance te leveren gedurende de gehele economische cyclus.”

Elisa Vergine, Senior ESG Analyst: “Nu bedrijven efficiënter worden en alternatieve oplossingen vinden om de negatieve effecten van de klimaatverandering aan te pakken, identificeert onze nauwgezette analytische benadering die bedrijven die het beste gepositioneerd zijn om waarde op lange termijn te creëren. Door de voetafdruk van de portefeuille te compenseren, kunnen we beleggers een werkelijk CO2-neutrale oplossing bieden.”

Candriam SRI Equity Climate Action is een subfonds van Candriam SRI, een SICAV (Société d’investissement à capital variable) gevestigd in Luxemburg, en wordt door Candriam Luxemburg beheerd. Candriam SRI Equity Climate Action is momenteel geregistreerd om te worden verdeeld in Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Nederland.

Share Button