Investeren in duurzame bedrijven uiteindelijk minder risicovol

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Deze risico’s kunnen beperkt worden. Het analyseren van de jaarcijfers, weten wat de te varen koers van een bedrijf is, de verwachte progressie; het zijn allemaal gegevens die je kunt onderzoeken om de risico’s en kansen van een bedrijf in te schatten. Ondanks positieve jaarcijfers en hoge verwachtingen van een onderneming, blijft het de vraag of het risicovol is om te beleggen in duurzame bedrijven. Toch kan een investering in een duurzaam bedrijf op langere termijn zeer waardevol zijn. Hier lees je waarom.

Wanneer is een bedrijf duurzaam?

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer een bedrijf echt duurzaam is. De duurzaamheid van een belegging is namelijk van meerdere factoren afhankelijk en de meningen zijn erover verdeeld. Zo vinden sommige beleggers dat er rekening gehouden moet worden met de PRI (Principles for Responsible Investing) of vinden zij dat het bedrijf alleen niet-duurzame activiteiten uit moet sluiten. Hoe kijk jij naar deze kwestie? Stel jezelf bijvoorbeeld eens een onderneming voor die online energie vergelijken mogelijk maakt. Wanneer er bij zo’n website ook een dienst aangeboden wordt voor zonnepanelen, wordt dit bedrijf door velen als duurzaam beschouwd. Ben jij het hiermee eens? Wat beschouw jij als duurzaam beleggen

Risicovol beleggen in vervuilende bedrijfsactiviteiten

Bedrijven die investeren in schone energie en circulaire economie – een systeem waarin reststoffen weer worden ingezet en grondstofvoorraden niet oneindig worden uitgeput – kunnen als stabiel gezien worden. Dit omdat deze bedrijven investeren in een aarde die op lange termijn productiever kan blijven. Dit heeft dan weer een positieve invloed op de mens en daarom ook op onze economie. Vervuilende bedrijfsactiviteiten zullen in de toekomst waarschijnlijk steeds meer afgebouwd worden, bijvoorbeeld door het invoeren van een CO2-taks. Hierdoor worden bedrijven die vervuilende bedrijfsactiviteiten voeren steeds risicovoller om in te beleggen.

Altijd een risico

Hoe dan ook: beleggen blijft een risico. En ondanks de duurzame intenties van een bedrijf, blijft het toch een gok om te investeren in een nieuwe onderneming die zich op het gebied van duurzaamheid op nieuw terrein begeeft. Het is namelijk lastig voor deze ondernemers om het bedrijf te financieren, waardoor de kans bestaat dat de onderneming uiteindelijk ten onder gaat. Eeuwig zonde, omdat juist deze investeringen de schakel zijn voor een wereld die weer schoon wordt en productief blijft.

Conclusie: doen!

Wanneer een nieuw, duurzaam bedrijf in een stijgende lijn zit en de te varen koers overeenkomt met jouw idealen, dan kan zo’n duurzame belegging een zeer aantrekkelijke investering zijn. Een investering die niet alleen een positieve uitwerking heeft op jouw beleggingsportefeuille, maar ook op de rest van de wereld.

Share Button