Rabobank en De Hypotheekshop starten opleiding ‘Erkend adviseur duurzaam wonen’

Vandaag lanceren Rabobank en De Hypotheekshop de opleiding ‘Erkend adviseur duurzaam wonen’ voor adviseurs en makelaars. De opleiding vergroot de kennis van hypotheekadviseurs over verduurzaming van woningen en maakt hen een nog professionelere gesprekspartner voor hypotheekklanten. De opleiding is niet alleen voor adviseurs van de Rabobank en De Hypotheekshop. Ook andere intermediairs en geldverstrekkers kunnen tegen kostprijs de opleiding volgen. 

Actieve rol hypotheekadviseurs bij verduurzaming woningvoorraad

Het hypotheekgesprek is hét moment om energiebesparende maatregelen te bespreken. De huizenkoper van vandaag woont gemiddeld 15 jaar in zijn huis. Dit tekent het belang van goede advisering rond verduurzaming bij het afsluiten én tijdens de looptijd van een hypotheek. Geldverstrekkers en adviseurs kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de Nederlandse woningmarkt.

Versnellen verduurzaming woningmarkt

“Het Nationale Klimaatakkoord roept om een actieve rol van hypotheekadviseurs bij de verduurzaming van de woningvoorraad”, aldus Huib de Mulder, Directeur Wonen Rabobank. “In 2050 moeten 7 miljoen woningen van het aardgas af. Dat betekent isoleren en duurzame maatregelen treffen. De eerste stap hiervoor is dat in 2030 de eerste 1,5 miljoen huizen verduurzaamd moeten zijn. Rabobank ziet het als haar missie om een duurzame woning voor iedereen bereikbaar en betaalbaar te maken. Het afgelopen jaar zagen we het aantal huizenkopers dat energiebesparende maatregelen treft bij de aankoop van een woning al stijgen van 4 naar 11%. Met deze opleiding willen we de verduurzaming van de woningmarkt versnellen.”

Verduurzaming vast onderwerp in elk hypotheekgesprek

Mark de Rijke, directeur De Hypotheekshop: “De Hypotheekshop wil een belangrijke bijdrage leveren aan verduurzaming. Verduurzaming is een nieuwe toevoeging aan het vak van adviseur en vraagt om een investering in kennis en vaardigheden. We willen alle klanten bij nieuwe en ook bij reeds lopende hypotheken deskundig adviseren. Verduurzaming komt immers niet alleen ten goede aan het milieu, maar ook aan de portemonnee, de waarde van het huis én het wooncomfort. We merken in de praktijk echter dat veel consumenten met tal van vragen zitten rond verduurzaming, en dat ze het overzicht missen. Daarom stimuleren we al onze adviseurs om de opleiding te volgen.”

Erkend adviseur duurzaam wonen

Met de opleiding doen adviseurs en makelaars brede kennis op: van klimaatakkoord tot financieringsoplossingen, en van de BENG-normen tot mogelijke verduurzamingsmaatregelen. Na succesvolle afronding van de opleiding mogen deelnemers de titel ‘Erkend adviseur duurzaam wonen’ voeren. Met deze opleiding zijn hypotheekadviseurs nog beter in staat om op professionele wijze klanten te adviseren.

De opleiding ‘Erkend adviseur duurzaam wonen’ is het eerste wapenfeit van de samenwerking tussen Rabobank en De Hypotheekshop. Samen met andere marktpartijen wordt gezocht naar mogelijkheden om de verduurzaming van de woningmarkt te versnellen.

Praktische informatie over de opleiding

De opleiding ‘Erkend adviseur duurzaam wonen’ is bestemd voor (hypotheek)adviseurs, makelaars en andere geïnteresseerden en ontwikkeld door Rabobank, De Hypotheekshop, Greenhome en Dukers & Baelemans. Boeken kan via Dukers & Baelemans en de kosten zijn 59 Euro (inclusief examen). Een succesvolle afronding levert drie PE punten voor het SEH PE-programma op.

Share Button