Bright Pensioen, PCAF, Phenix Capital, Perfect Day en BLG genomineerd voor Positive Finance Award

Bright Pensioen, PCAF (Platform Carbon Accounting Financials) en Phenix Capital zijn in de categorie Proven genomineerd voor de Positieve Finance Award 2019. De komende weken presenteren alle genomineerden zich in een korte film. Het publiek bepaalt de winnaar.  Vanaf 18 oktober kan iedereen een stem uitbrengen op een speciale website. “De genomineerden hebben een positieve bijdrage geleverd binnen de financiële sector op het gebied van duurzaamheid, sociale impact en innovatie”, aldus juryvoorzitter Odette Bakker (Dazure). De awards worden uitgereikt tijdens de vierde editie van de Positive Finance Day van 31 oktober 2019 in Gouda.

Naast voorzitter Bakker bestaat de jury uit Valentina Visser (Havelaar & Van Stolk), Alexander Koene (BR-ND) en Arjen Bijlsma (ASR). Evenals vorige jaren was de opdracht van de jury: zoek initiatieven binnen de financiële wereld waar de samenleving écht iets aan heeft gehad, waar mensen duurzaam mee geholpen zijn en waar de – financiële – wereld mooier door is geworden. Er zijn twee categorieën: Proven en Go Viral. Onder Proven verstaat de jury initiatieven die bewezen betekenisvol zijn en onder Go Viral vooruitstrevende initiatieven die stevige nieuwe bruggen bouwen richting samenleving. Dit jaar worden korte pitches van de vijf genomineerden vastgelegd op film die de komende dagen te zien zullen zijn op onder meer de sites van het New Financial Forum, VVP en Dazure. Vanaf 18 oktober kan iedereen zijn stem uitbrengen. Stemmen kan na 18 oktober op een speciale site.

Proven

De jury prijst Bright Pensioen om haar ambitie om het financiële stelsel te veranderen. Bright werkt op basis van een lidmaatschap, iedere deelnemer is mede-eigenaar en er wordt uitsluitend belegd in duurzame fondsen. De deelnemerscoöperatie heeft nu zo’n tien procent van het aandelenbelang, maar het doel is dat zij de meerderheid van de aandelen gaat bezitten. Bright Pensioen is vijf jaar geleden opgericht en volgens de jury heeft het bedrijf laten zien dat het nieuwe model bestaansrecht heeft in de pensioenmarkt.

De tweede genomineerde in de categorie Proven is PCAF, een meetmethode waarmee de CO2-impact van beleggingen en financieringen zichtbaar wordt. Leden van het platform en andere financiële instellingen kunnen deze methodiek gebruiken om hun CO2-voetafdruk te verlagen. De jury vindt het uitgangspunt van PCAF duidelijk en bewonderenswaardig; de impact van de financiële sector op het klimaat verkleinen om eraan bij te dragen dat de wereldwijde temperatuurstijging binnen veilige marges blijft.

Phenix Capital richt zich volledig op impact investment. Dit zorgt ervoor dat de investeringen van bedrijven, organisaties en fondsen niet alleen een financieel rendement behalen, maar ook sociale en milieueffecten genereren. Met hun grote netwerk en specialisme zijn zij in staat om institutionele beleggers van het juiste advies te voorzien om voor een andere koers te kiezen.

Share Button