NVM: Makelaars spelen grote rol bij verduurzaming woningen

Bron
NVM

Verhuizingen zijn hét moment waarop woningen aangepast en verduurzaamd kunnen worden. Daarom is NVM in samenwerking met SamenGroen en Reimarkt een pilot gestart waarbij makelaars de consument adviseren over verduurzamingsopties.

NVM heeft daarvoor een adviestool ontwikkeld dat de makelaar helpt bij het opstellen van het advies. Op basis van woningkenmerken wordt er in het advies aangegeven welke mogelijke aanpassingen er gedaan kunnen worden om de woning energiezuiniger en comfortabeler te maken. In het advies zijn ook direct een aantal concrete maatregelen voorzien van een eerste kostenindicatie door Reimarkt.

Het advies kan de verkopend makelaar dan direct bij de verkoopdocumentatie toevoegen. Potentiële kopers worden hiermee direct en laagdrempelig op weg geholpen in hun eerste verduurzamingsstappen.

Vereniging Eigen Huis heeft onderzocht dat verduurzaming nu bij 40% van de woningverkopen ter sprake komt. Twee jaar geleden was dat nog 27%. De invoering van het verplichte energielabel bij de verkoop van een huis kan de oorzaak van de stijging zijn.

NVM heeft in Telegraaf gereageerd op het bericht. “Verduurzamingsopties zijn belangrijk bij de aankoop van een huis. Dit is hét moment om als eigenaar een woning te verbouwen. Makelaars kunnen hier een slag maken. Des te meer reden om dit te verbeteren.”

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de woningmarkt benadrukte NVM-voorzitter Onno Hoes dat doorstroming op de woningmarkt essentieel is voor de verduurzaming van de woningvoorraad. “Een groot deel van de verhuizingen gaat doorgaans gepaard met een verbouwing. En bij elke verbouwing wordt het verduurzamen tegenwoordig meegenomen. Zorg daarom voor doorstroming op de markt, zodat we ook kunnen verduurzamen.”

Foto: NVM

Share Button