ACTIAM lanceert Sustainable Emerging Markets Debt Fund

Vermogensbeheerder ACTIAM heeft het ACTIAM (L) Sustainable Emerging Markets Debt Fund gelanceerd. Het fonds wil het financiële en maatschappelijke rendement optimaliseren door te kijken naar de fundamentele kracht – omvang en verdiencapaciteit – van de verschillende economieën (in plaats van marktgewichten). Bij het beoordelen van het landenrisico en de groeikansen van de economie op de lange termijn wordt een aantal sociaal-ethische onderwerpen als mensenrechten, politieke vrijheid, goed bestuur en controversiële wapens meegenomen.

Diversificatie essentieel

Het ACTIAM (L) Sustainable EMD-fonds belegt actief in staatsobligaties en obligaties van staatsbedrijven uit opkomende markten. Alle investeringen behalen een ESG-score. De ESG-score van de portefeuille zal altijd hoger zijn dan de ESG-score van de benchmark. Het fonds heeft verder als doel om minimaal het rendement van de benchmark te evenaren. Door te kijken naar de fundamentele kracht van de economie (in plaats van marktgewicht) wordt een meer gediversifieerde portefeuille samengesteld.

Klantvraag centraal

Ruben Smit, portefeuillemanager bij ACTIAM: “Wij zien een duidelijke klantbehoefte om beleggingsportefeuilles verder te verduurzamen. Met name op het gebied van Emerging Markets Debt lijkt duurzaam beleggen nog een relatief onontgonnen terrein. Het fonds integreert ESG-criteria in het beleggingsproces, waarbij het accent ligt op maatschappelijke criteria en goed bestuur. Er wordt niet belegd in staatsolie- en staatsgasbedrijven. Het fonds toont dat financieel en maatschappelijk rendement hand in hand gaan.”

Ervaren team

Het ACTIAM Sustainable EMD-fonds is een UCITS-fonds dat wordt beheerd door Ruben Smit en Pim Burggraeve. Zij maken onderdeel uit van het Fixed Income en Multi Asset team. Het team bestaat uit 18 professionals met gemiddeld 17 jaar ervaring en staat onder leiding van Johan Idema. Dit team werkt nauw samen met het ACTIAM impact-beleggingsteam; een team van 8 professionals met gemiddeld meer dan 14 jaar ervaring in het beleggen in opkomende en frontier markten.

Share Button