Donkey Republic betrekt het publiek bij groei van deelfietsen in Nederland via crowdfunding

Donkey Republic is een ​crowdfundingcampagne gestart op Oneplanetcrowd en biedt daarmee de mogelijkheid om te investeren in het fietsendeelplatform. Donkey Republic, dat reeds actief is in Rotterdam, Utrecht en 60 andere Europese steden, wil met de financiering van € 1 miljoen het deelconcept uitbreiden.

Het bedrijf gelooft dat deelfietsen een effectieve en duurzame oplossing kunnen bieden voor stedelijke mobiliteit uitdagingen. Fietsgebruik wordt gestimuleerd en door te delen wordt de parkeerdruk in binnensteden en fietsenstallingen minder.

Bewoners betrekken

In de huidige markt van fiets-deelconcepten is het een komen en gaan van aanbieders. Donkey Republic laat zien dat je met fietsen van hoge kwaliteit en een constructieve samenwerking met gemeenten een effectieve en duurzame oplossing kan bieden voor steden. Donkey Republic doet dit met een community van betrokken ‘riders’. Donkey Republic wilt de de betrokkenheid in Nederland verhogen. Daarom bieden ze hen nu de kans om via crowdfundingplatform Oneplanetcrowd te investeren in de groei van Donkey Republic. ​“Het is geweldig dat onze community op deze manier kan meedoen om het deelconcept in Nederland te laten groeien,” aldus Erdem Ovacik, CEO van Donkey Republic. De financiering wordt gebruikt om 2300 extra deelfietsen in gebruik te kunnen nemen. Investeren kan vanaf €250,-

Samenwerking met steden

Een belangrijke factor in het succes van Donkey Republic is de samenwerking met steden. Donkey Republic werkt nauw samen met verschillende gemeenten om de service aan te passen aan de plaatselijke behoeftes. De oranje fietsen van het bedrijf zijn al te vinden in Rotterdam en Utrecht, waar de interesse in deelfietsen blijft toenemen. In Utrecht zal Donkey Republic samen met de gemeente, de Universiteit Utrecht en Hogeschool Windesheim in Zwolle worden gekeken hoe de deelfietsen het autogebruik en de druktes in fietsenstallingen kunnen verlagen. In Rotterdam zijn in oktober 100 elektrische fietsen geplaatst ter aanvulling van de vloot, zo krijgt iedereen de kans om, ook voor langere afstanden, de fiets te nemen in plaats van de auto.

Nederland fietsland

Nederland is het fietsland bij uitstek. Veel mensen hebben meerdere fietsen in bezit. Waar het gebruik van de fiets als iets positiefs wordt gezien kan het bezit tot overlast leiden in voornamelijk binnensteden. De Donkey Bikes maken de noodzaak voor het hebben van meerdere fietsen overbodig. Mensen die dagelijks heen- en weer reizen tussen woon- en werkplek kunnen in hun thuisstad met de app gemakkelijk een donkey gebruiken, in de trein stappen, en dan weer een andere donkey nemen naar werk. Zo kan een fiets meerdere malen per dag gebruikt worden en zijn er dus minder fietsen nodig. Daarnaast is er altijd en overal een fiets beschikbaar. De gebruiker dient de fiets na gebruik in aangewezen fietsenrekken te zetten waardoor overlast door foutparkeerders vermeden wordt.

Vind hier meer informatie over de crowdfunding campagne.

Share Button