Menzis: duurzaam beleggen met impact op de zorg

“Wij willen niet alleen duurzaam beleggen, maar ook impact hebben op de Nederlandse zorg.” Deze uitspraak doet Erik Kemper, manager Treasury en Vermogensbeheer bij zorgverzekeraar Menzis, in een interview met het Verbond van Verzekeraars. Aanleiding is het IMVO Convenant Verzekeringssector dat het Verbond van Verzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland in 2018 ondertekenden. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dit convenant helpt om meer inzicht te krijgen in de internationale keten waar (zorg)verzekeraars via hun beleggingen deel van uitmaken, en om problemen zoals mensenrechtenschendingen, milieuschade en dierenleed te voorkomen en aan te pakken.

Over de maatschappelijke rol van de zorgverzekeraar zegt Kemper: “Wij nemen die uitermate serieus. Als we de zorg behapbaar en betaalbaar willen houden, is een transitie hard nodig. Daarom investeren wij voor een deel in innovatie en in jonge nieuwe bedrijven, maar dat is eerlijk gezegd niet zonder risico. Wij doen dat via fondsen en ieder fonds bouwt een portefeuille op van zo’n tien tot vijftien bedrijven. Het kan zomaar zijn dat de helft daarvan het niet redt, maar als we ook in de toekomst genoeg ‘handen aan het bed’ willen hebben, zijn die innovaties keihard nodig. Het is en blijft ons doel om impact te maken op de Nederlandse zorg, maar wel op een duurzame manier.”

Dilemma’s

Menzis heeft duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De zorgverzekeraar investeert alleen in bedrijven die verantwoord omgaan met mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu en anticorruptie. De internationale duurzaamheidscriteria (ESG) en de beleggingsprincipes van de Verenigde Naties zijn daarbij leidend. Dat leidt soms tot dilemma’s, bijvoorbeeld bij het beleggen in de farmaceutische industrie. Kemper: “Wij sluiten farmaceuten niet standaard uit. Medicijnen en de ontwikkeling ervan hebben onze zorg immers ook veel voordelen gebracht. Maar, sommige farmaceuten doen aan winstmaximalisatie en nemen het niet altijd even nauw met de ethische normen. Dat kan soms grond zijn om zulke bedrijven uit te sluiten van ons beleggingsportfolio. Ook dan kan het lastig zijn om afgewogen en goed onderbouwd de juiste weg te bewandelen, maar wij hebben twee jaar geleden wel besloten om farmaceuten sneller uit te sluiten.”

Lees het volledige interview op de site van het Verbond van Verzekeraars.

Foto: Het gebouw van zorgverzekeraar Menzis. Bron: Wutsje / Wikimedia Commons.

Share Button