Duurzaam beleggen met geleend geld? Zo werkt het!

Er zijn zo van die momenten waarop je echt wel moet investeren. Momenteel bevinden we ons op zo’n moment. Talloze aandelen hebben sterke verliezen geïncasseerd, terwijl het duidelijk is dat de bedrijven de crisis moeiteloos zullen doorstaan. Daar zitten ook een aantal duurzame aandelen tussen. Heb je momenteel niet het geld voor een slimme investering? Dan kan je ook altijd duurzaam beleggen met geleend geld. 

Beleggen met geleend geld is niet zo vreemd

Geld lenen om te beleggen klinkt misschien wel vreemd, maar eigenlijk is het de normaalste zaak van de wereld. Wie investeert in vastgoed maakt vaak deels gebruik van geleend geld om van het zogenaamd hefboomeffect te genieten. En als je een huis koopt met een hypotheek, investeer je eigenlijk ook gewoon in vastgoed met geleend geld. Ten slotte doen de bedrijven waarin je investeert het voortdurend: zij financieren hun investeringen met geld van banken en private investeerders. Meer nog: voor elk bedrijf is er een ideale mix van eigen en vreemd vermogen.

Ook bij het beleggen kan je een hoger rendement behalen door vreemd geld te gebruiken. De voorwaarde is dan wel dat het behaalde rendement hoger is dan de afgesproken rente. Nu zelfs de rente voor een persoonlijke lening historisch laag is en aandelen voor een prikje te kopen zijn, is dat helemaal niet zo gek.

Beleggen in coronatijden

Het zijn op momenten als dit dat je echt koopjes kan doen. Laat je niet gek maken door de paniek op de beurs, maar realiseer je anderzijds wel dat het niet onrealistisch is dat een aantal bedrijven de boeken zullen moeten sluiten. In de toeristische sector of horecasector moet je nu niet investeren. Anderzijds zijn er bedrijven die net voordeel kunnen halen uit de crisis. Denk bijvoorbeeld aan Netflix dat meer klanten heeft wanneer we in quarantaine zitten, maar ook aan e-commercegiganten of telecombedrijven. 

Daarnaast kan je ook kijken naar de restgroep. Hierin wil je bedrijven vinden die over voldoende liquiditeiten beschikken om de storm te doorstaan en die na de crisis waarschijnlijk zullen floreren. Eventueel kan je kiezen voor duurzame beleggingsfondsen met een voldoende diverse portefeuille met daarin een stevig aandeel ICT, duurzame energie en farmaceutica.

Lenen bij een duurzame bank

Heb je de juiste investering geïdentificeerd? Dan kan je bij de bank aankloppen. Kies dan wel voor een duurzame bank die op een eerlijke manier omgaat met de door jou betaalde rente. Je kan uiteraard ook je lening oversluiten om maandelijks extra geld vrij te maken. Omdat je niet weet wanneer de aandelen hun dalkoers zullen bereiken, is zo’n gespreide aanpak tijdens de coronacrisis zelfs aangeraden.

Beleggen met geleend geld is nooit zonder risico

Houd steeds de basisregel voor ogen: beleggen doe je alleen met geld dat je kan missen. Als je even tegen een liquiditeitstekort aankijkt, kan lenen om te beleggen een goed idee zijn. Geld lenen om te investeren is daarentegen geen optie als je meteen in de problemen komt als je investering fout afloopt. Bovendien moet je natuurlijk in staat kunnen zijn om je lening maandelijks af te lossen.

 

 

Share Button