GROEIfonds Groningen investeert in Ziel, de eerste duurzame kledingfabriek voor on demand kleding in Europa

Ziel heeft dé oplossing voor de verduurzaming van de kledingindustrie: een wereldwijd uniek techplatform dat het on demand en lokaal produceren van kleding bereikbaar en betaalbaar maakt. In New York experimenteert Ziel al sinds 2017 met deze techniek voor de Amerikaanse markt. Door een investering van het GROEIfonds van Economic Board Groningen, Borski Fund en Purpose kan Ziel nu ook Europa gaan bedienen. En ze beginnen in de provincie Groningen.

Volgens Marleen Vogelaar, eigenaar van Ziel, heeft de kledingindustrie snel een impactvolle oplossing nodig om te verduurzamen. Het bedrijf Ziel heeft hiervoor de oplossing. “Door slim gebruik te maken van kunstmatige intelligentie kunnen we met ons platform straks vraag naar en aanbod van kleding naadloos op elkaar aan laten sluiten. Dat betekent dat er precies wordt geproduceerd wat er nodig is en ook nog lokaal, dus er is minder transport nodig en we zorgen voor lokale werkgelegenheid. Op dit moment wordt er per collectie gemiddeld 40% teveel ingekocht door winkels. Een groot gedeelte daarvan wordt uiteindelijk vernietigd. Terwijl het produceren van kleding enorm belastend is voor het milieu. Er hoeft straks niets meer te worden weggegooid. Elke fabriek kan straks werken met ons platform.”

Vogelaar is blij met het vertrouwen van Borski Fund, Purpose en het GROEIfonds van Economic Board Groningen: “Dit is een belangrijke stap voor Ziel en daarmee voor de kledingindustrie” aldus Vogelaar. “We kunnen ons platform nu nog sneller doorontwikkelen, maar hebben ook gelijk onze potentiële afzetmarkt aanzienlijk vergroot.

Van New York naar Noord-Nederland: the place to be!

De keuze om Ziel naar Nederland en in het bijzonder Groningen te brengen, heeft te maken met het uitstekende ecosysteem voor techbedrijven in Groningen en de betrokkenheid van ondernemer en co founder Jeroen Zanen die woonachtig is in Groningen. Volgens Sytze Hellinga, van leadinvestor het GROEIfonds van Economic Board Groningen, is Groningen een goede locatie voor Ziel: “We zijn in Groningen erg goed ingericht op het snel kunnen ontwikkelen van nieuwe concepten en bedrijven en we hebben hoogopgeleide developers rondlopen. Bovendien is het investeringsklimaat gunstig, helemaal als het gaat om bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Tevens biedt Noord-Groningen goede mogelijkheden om de eerste on demand kledingfabriek van Europa te starten.”

Simone Brummelhuis van Borski Fund: “Hiermee investeren we in de transitie van de kledingindustrie naar een duurzamere variant. We hebben veel vertrouwen in het uitstekende leiderschap van Marleen Vogelaar, die eerder het wereldwijd opererende 3D-print platform Shapeways oprichtte. We kijken uit naar de samenwerking met Ziel als game changers in de kledingindustrie.

Purpose Ventures: “Wij geloven dat Ziel een prachtig voorbeeld is van hoe technologie in combinatie met een andere mindset een industrie ten goede kan veranderen. Dat Ziel steward-owned is, maakt dit bovendien een geloofwaardige en impactvolle investering, want we weten dat Ziel hun missie altijd zal beschermen, ook op de lange termijn.”

Share Button