Extra subsidie voor woningisolatie

Vanaf 1 juni kunnen woningbezitters tijdelijk gebruik maken van een verhoogde subsidie voor goede isolatie van hun woning. Met die tijdelijke verhoging krijgt een huiseigenaar ongeveer 30 procent van de kosten terug. Woningisolatie is daarmee nu nog voordeliger. Een investering in spouwmuurisolatie plus vloerisolatie verdient zich met de subsidie binnen drie jaar terug, rekent voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal uit. 

De subsidie Energiebesparing Eigen Huis bestaat sinds september 2019 en is onderdeel van het klimaatakkoord. De subsidie is normaal 20 procent van de kosten. Maar tussen 1 juni en 31 december 2020 krijgt een woningeigenaar tijdelijk ongeveer 30 procent terug op de kosten. Het kabinet wil huiseigenaren en VvE’s in deze onzekere tijden zo extra helpen bij het verduurzamen van hun woning. “Een goed geïsoleerde woning is de basis voor aardgasvrij wonen”, aldus Milieu Centraal. “Isoleren leidt tot forse energiebesparing en daarmee tot klimaatwinst. Goede isolatie is ook een voorwaarde voor het toepassen van elektrische warmtepompen en warmtenetten met lage temperatuur. ”

Veel oudere woningen zijn deels al geïsoleerd, maar er valt nog veel te verbeteren. Bij oudere huizen ontbreekt vaak gevel- en vloerisolatie. Dakisolatie komt regelmatig voor, maar de isolatiewaarde is meestal matig. Veel ramen hebben het matig isolerende dubbel glas, maar geen hoogrendementsglas (HR++ glas).

De subsidie is bedoeld voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. Ze kunnen subsidie aanvragen als ze twee of meer isolatiemaatregelen nemen. Maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder meer isolatie van dak, gevel, vloer en hoogrendementsglas. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een aangepaste regeling. Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, als onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Toelichting berekeningen in dit bericht

Terugverdientijd spouwmuurisolatie en vloerisolatie in hoekwoning:

  • Kosten: 3.500 euro
  • Subsidie: 1.200 euro
  • Besparing: 870 euro
  • Terugverdientijd: 2,6 jaar

Berekend met 98 m2 spouwmuurisolatie en 46 m2 vloerisolatie

Share Button