De pandemie vergroot de aantrekkingskracht van ESG-beleggingen

Duurzaam beleggen is enorm in populariteit gestegen, omdat beleggers zich steeds meer richten op de impact van milieu-, sociale en governance-factoren op het behaalde rendement. Mary Pieterse-Bloem, Professor of Financial Markets at Erasmus School of Economics and Global Head Fixed Income at the Global Investment Center of the Private Bank of ABN AMRO, onderzocht samen met Amir Amel-Zadeh van Oxford University en Rik Lustermans van Erasmus School of Economics, de duurzaamheidsvoorkeuren van vermogende particuliere beleggers en het effect van duurzaamheidsratings op hun vermogensallocatiebeslissingen. Maar wat gebeurt er met deze voorkeuren ten tijde van een pandemie?

Deurzaamheidsvoorkeuren

Voor de crisis hadden rijke particuliere beleggers al een grotere voorkeur om te investeren in bedrijven met een hoge duurzaamheidsrating. Uit onderzoek van Mary Pieterse-Bloem, in samenwerking met Amir Amel-Zadeh en Rik Lustermans, bleek dat bedrijven met een goede duurzaamheidsbeoordeling in de jaren 2016 tot 2019 elke maand 15 procent meer investeringen van vermogende beleggers ontvingen dan bedrijven met een lage beoordeling. Maar de snelle groei als gevolg van de populariteit, die kwam in een tijd van recordhoogtes op de aandelenmarkten, werd ook met veel cynisme onthaald. Sceptici voerden aan dat vermogensbeheerders en hun klanten ESG-beleggingen (Environmental, Social and Governance) snel zouden laten vallen op het moment dat de markten weer volatiel worden en het maken van winst moeilijker is.

Impact van de corona crisis op ESG-belegginen

Het uitbreken van de corona pandemie en de enorme gevolgen daarvan voor de economie zijn een eerste test om te zien hoe toegewijd beleggers zijn aan duurzaamheid. Het is nog vroeg om verre gaande conclusies te trekken, maar critici lijken het bij het verkeerde eind te hebben. Volgens Rob Morgan, pensioen- & beleggingsanalist bij Charles Stanley, komt dit onder andere doordat de huidige crisis de rol van goede bedrijven in de schijnwerpers zet. Verder herinnert de pandemie ons er volgens hem aan dat we allemaal deel uitmaken van iets veel groters en dat we niet alleen aan onszelf moeten denken. Een gevoel wat weerspiegelt in onze beleggingen. Andrew Lee, hoofd duurzaamheid en impact investeringen van UBS Global Wealth Management, beargumenteert dat de pandemie duurzaam beleggen versnelt. De gezondheidscrisis benadrukt het verband tussen duurzaamheidskwesties, de economie en de financiële prestaties van bedrijven en verhoogt daarmee de aandacht van beleggers voor deze kwesties.

De afgelopen maanden hebben aangetoond dat, ongeacht de sector, sterke duurzame karakteristieken essentieel zijn geweest om bedrijven door de crisis te te helpen en dat investeerders steeds vaker kiezen voor duurzame beleggingsstrategieën. Met andere woorden, de pandemie heeft de aantrekkingskracht van ESG-beleggingen alleen maar vergroot.

Lees het hele artikel van de Financial Times hier, 2 juni 2020.

Lees hier een eerder nieuwsbericht over het onderzoek van Mary Pieterse-Bloem, Amir Amel-Zadeh and Rik Lustermans.

Foto: EUR

Share Button