Duurzame ETF’s: welke fondsen kies je?

Beleggen in ETF’s is een gemakkelijke manier om te starten met beleggen. Zo kun je eenvoudig wereldwijd spreiden tegen zo laag mogelijke kosten en is het eenvoudig om ETF’s aan te kopen en te verkopen. Met name millennials willen graag duurzaam beleggen. Maar welke fondsen kies je? Dit is waar je op moet letten.

Duurzaam beleggen of duurzaam financieren?

Je kunt op meerdere manieren bijdragen aan verduurzaming van de wereld met jouw beleggingen. De eerste optie is dat je duurzaam in indexfondsen belegt. De andere optie is dat jij in de gewone indexfondsen belegt en het rendement uit je beleggingen in zet om buiten de beleggingen om specifieke duurzame doelen te financieren. Er is nog geen internationale consensus omtrent de prestatie van duurzame fondsen. Sommige onderzoeken suggereren dat deze het beter doen dan traditionele fondsen, terwijl weer andere onderzoeken uitwijzen dat deze slechter presteren. De verwachting is dat de coronacrisis ervoor gaat zorgen dat meer mensen duurzaam gaan beleggen. Je kunt je positieve impact op een duurzame wereld ook verhogen door via de ‘normale’ weg te beleggen en het rendement te doneren aan goede doelen of bijvoorbeeld te investeren in duurzame aanpassingen aan je woning.

Uitsluiten niet-duurzame opties

De makkelijkste manier om duurzaam te beleggen is door te werken met uitsluiting, zoals veel fondsen doen. Hierdoor laat je de sectoren of bedrijven die niet duurzaam bezig zijn links liggen, zoals bijvoorbeeld de tabaks-, wapen- en alcoholindustrie. Ook bedrijven die nog aan diertesten doen of zich bezighouden met kernenergie worden vaak uitgesloten. Des te meer industrieën je uitsluit, des te duurzamer je profiel wordt. Dit zorgt er ook voor dat de financiële prestaties van jouw fonds waarschijnlijk afwijken van een wereldwijd gespreid beleggende ETF, zonder specifieke focus op enkel duurzame bedrijven. Er zijn ook duurzame ETF’s waar je voor kunt kiezen. Deze bestaan vaak nog maar relatief kort en hierdoor zijn deze erg klein.

Waar kun je duurzaam beleggen?

Om duurzaam te kunnen beleggen moet je goed onderzoek doen. Wat is bijvoorbeeld jouw definitie van duurzaamheid? En welke bedrijven zitten er precies in de fondsen waar je in investeert? Een aantal goede opties zijn de iShares MSCI World ESG Screened UCITS ETF, Vanguard SRI Global Stock Fund en de Northern Trust Wereld Custom ESG Equity Index UCITS FGR Fund. Deze ETF’s investeren in de ontwikkelde markt. Ook zijn er een aantal duurzame ETF’s die in opkomende markten investeren. Deze duurzame ETF’s zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar via banken en via de grotere Nederlandse brokers (DEGIRO, Lynx en Binck). Met het goedkoopste internet kun je de diverse opties vergelijken en bepalen welke het beste aansluiten bij jouw doelen. Beleggen is tegenwoordig zeer laagdrempelig. Je hoeft alleen maar een account aan te maken en je kunt aan de slag.

 

Share Button