‘Groeifonds belangrijke stap voor duurzamer en sterkere economie’

Het nieuwe Nationale Groeifonds van 20 miljard euro is een belangrijke stap voor een sterkere en duurzamere economie en investeringen in de toekomstige welvaart en het welzijn van alle Nederlanders.’ Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op het maandag gepresenteerde plan van de ministers Hoekstra van Financiën en Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Investeringen noodzakelijk

‘De energietransitie, onze infrastructuur en onze kennisontwikkeling kunnen niet verder zonder extra publieke investeringen. Wij hebben hier dan ook jarenlang voor gepleit’, zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. ‘Nederland had echt wat in te halen, onze infrastructuur en kennispositie piepte en kraakte’, aldus MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof. ‘Het is een goede zaak dat mkb-ondernemers, kennisinstellingen en andere partijen zelf nieuwe voorstellen kunnen aandragen, met een onafhankelijke beoordelingscommissie en een gedegen procedure.’

Vliegwiel

Het Nationaal Groeifonds van 20 miljard voor vijf jaar is bedoeld voor eenmalige publieke investeringen. De Tweede Kamer moet instemmen met de verdeling van geld over de drie investeringsterreinen kennisontwikkeling, fysieke infrastructuur, en onderzoek, ontwikkeling & innovatie. Een investeringsvoorstel heeft een minimumomvang van 30 miljoen euro, er geldt geen maximumomvang per project. ‘Met dit fonds, de nieuwe Baangerelateerde Investeringskorting en Invest-NL staat alles nu gereed om ons land klaar te maken voor een duurzamer toekomst. Zo ontstaat een vliegwiel voor een veelvoud aan private investeringen en duurzame groei’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

 

Share Button