Schroders: Microfinanciering in opkomende markten is robuust tijdens pandemie

Bron
Schroders

De Covid-19 pandemie gold als een grote bedreiging voor opkomende markten. Een heel aantal daarvan bleek echter robuust. Microfinancieringsexperts van BlueOrchard, onderdeel van de Schroders Group, verklaren waarom.

De Covid-19 pandemie blijft een belangrijke factor die de economische en marktvooruitzichten beïnvloedt. Na een uitdagend tweede kwartaal worden economische activiteiten hervat en heffen sommige opkomende markten lockdowns op. De coronacrisis eist een zware tol. Maar essentiële activiteiten zoals voedselproductie en -distributie – vaak met microfinanciering gefinancierd – blijven noodzakelijk.

Barometer voor microfinanciering draait bij

Veel microfinancieringsinstellingen hebben de crisis veel beter doorstaan ​​dan aan het begin van de pandemie werd verwacht. Een belangrijke barometer in dit verband is het aantal herplanningsverzoeken van instellingen. Tijdens de lockdown-periode in het voorjaar moesten veel afbetalingen die voor 2020 gepland stonden, worden herzien. Sinds juni is dit afgenomen en zijn geen nieuwe verzoeken ontvangen. Dat maakt de microfinancieringsexperts voorzichtig optimistisch over de deelnemingen, zij lijken over voldoende liquiditeit te beschikken om deze crisis door te komen.

Azië versus Latijns-Amerika

Veel Aziatische markten blijven het goed doen, met minimale verstoring. Economische activiteit wordt gedeeltelijk of volledig hervat. BlueOrchard hervat selectief de investeringsactiviteiten in landen als India en Myanmar, waar de economie weer aantrekt en mensen weer aan het werk gaan.

In Latijns-Amerika is de situatie anders. De regio heeft momenteel het hoogste aantal besmettingen. Lockdowns zijn strikt en daarom blijft de economische impact aanzienlijk. Historisch gezien was deze regio echter veerkrachtig wat betreft microfinanciering.

Nieuwe wegen zoeken in uitdagende tijden

BlueOrchard wil wendbaar en proactief blijven in deze uitdagende marktomstandigheden, gefocust op hoogwaardige langetermijnbedrijven met structurele groei, die sterker uit deze crisis kunnen komen. De reisbeperkingen dwingen nieuwe manieren te ontwikkelen om due diligence uit te voeren en te blijven zoeken naar investeringsmogelijkheden. Ondanks enige stabilisatie en hervatting van de bedrijvigheid in veel markten, is de algemene situatie nog steeds wisselvallig.

Lees meer in het artikel ‘Microfinance: why grass roots EM investing has proved resilient‘, van de experts van BlueOrchard, onderdeel van de Schroders Group.

Share Button