Nieuw boek: Duurzaam kapitalisme, een andere kijk op waarde

In Duurzaam kapitalisme, dat op 10 november verschijnt bij Bertram + de Leeuw, introduceert Willem Schramade een nieuw economisch model. Dit waardevenster maakt expliciet waar financiële waarde ten koste gaat van sociale of ecologische waarde. Zo kunnen blinde vlekken en perverse prikkels aangetoond worden en verdwijnen. Als we die bredere definitie van waarde gaan hanteren, bedrijven niet meer alleen op winst sturen, de financiële markten hun modellen aanpassen en overheden ons stimuleren om duurzaamheid in acht te nemen, dan wordt kapitalisme de motor achter duurzaamheid. Ook op individueel niveau.

Voor sommigen is kapitalisme een bron van kwaad die zo snel mogelijk afgeschaft dient te worden, terwijl anderen duurzaamheid zien als een dure hobby die we ons niet kunnen permitteren. In Duurzaam kapitalisme. Een andere kijk op waarde, laat Willem Schramade zien dat kapitalisme en duurzaamheid wél met elkaar te verenigen zijn en dat de juiste inzet van kapitaal ons kan helpen om de samenleving duurzaam te maken.

In ons huidige, kapitalistische systeem is economische groei verplicht, bepaalt de markt de prijs, en betekent geluk voor de meerderheid van de bevolking: excessief koopgedrag en vooral ook financiële zekerheid. Een systeem dat niet lijkt samen te gaan met de behoefte aan duurzaamheid waar we steeds vaker en nadrukkelijker op gewezen worden door natuurrampen, epidemieën en sociale onrust.

Hoe maak je alles wat van waarde is, weerbaar? In een messcherpe en zeer toegankelijke analyse laat Willem Schramade zien hoe klimaatschade en armoede in de rekensommen kunnen worden meegenomen. En waarom dat heel hard nodig is!‘  Jeroen Smit, schrijver van Het Grote Gevecht en De prooi.

Over de auteur

Dr Willem Schramade is onafhankelijk adviseur en onderzoeker in duurzame financiering en ondernemingswaardering, met twintig jaar ervaring in de financiële wereld. Zo was hij aandelenanalist bij Robeco en fondsmanager impactaandelen bij NN Investment Partners. In 2006 promoveerde hij op obligatie emissies aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Via zijn Sustainable Finance Factory adviseert hij financiële instellingen, maar ook overheden en internationale instellingen zoals OECD en WBCSD, en is hij betrokken bij verschillende impact startups. Hij publiceerde eerder over duurzame financiering in wetenschappelijke tijdschriften en doceert duurzame financiering aan de Erasmus Universiteit. Zijn academisch tekstboek ‘Principles of Sustainable Finance’ (met prof. Dirk Schoenmaker) verscheen in december 2018 bij Oxford University Press.

Bestel het boek Duurzaam kapitalisme online via Bol.com

Share Button