Alleen Unilever en Air France-KLM nog industry leader in Dow Jones Sustainability World Index 2020

S&P Dow Jones Indices (“S&P DJI”),  heeft gisteren, na het sluiten van de beurs in de VS, de resultaten bekend gemaakt van de jaarlijkse aanpassingen in de samenstelling van de Dow Jones Sustainability Indices (DJSI). Alleen de semi-Nederlandse ondernemingen Unilever en Air France-KLM werden dit jaar opnieuw tot ‘industry leader’ benoemd in respectievelijk de sector ‘Personal Products’ en ‘Airlines’. 

De DJSI is een familie van marktkapitalisatie gewogen indices die de prestaties meten van bedrijven op basis van criteria op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG). De DJSI werd gelanceerd in 1999 inclusief  de Dow Jones Sustainability ™ World Index (DJSI World)  en behoorde tot de allereerste reeks wereldwijde indices die de grootste en meest toonaangevende indices volgden duurzaamheidsgedreven beursgenoteerde ondernemingen. De DJSI World bestaat bijvoorbeeld uit koplopende bedrijven wereldwijde op het gebied van duurzaamheid zoals geïdentificeerd door SAM, nu een onderdeel van S&P Global en vertegenwoordigt de top 10% van de grootste 2.500 bedrijven in de S&P Global Broad Market Index gebaseerd op economische en ESG-factoren op de lange termijn.

In 1999 werd Signify nog ‘industry leader’ in de sector Electronic Components & Equipments. DSM verloor vorig jaar al de leidende sectorpositie.

Er zijn 12 (semi) Nederlandse ondernemingen opgenomen in de DJSI World Index: ABN AMRO, Ahold Delhaize, Air France-KLM, ASML, ASR Nederland, KPN, NN Group, Philips, PostNL, Randstad, Signify en Unilever. ASR Nederland is toegevoegd en AkzoNobel en DSM werden uit deze index verwijderd.

Ook zijn er 13 (semi) Nederlandse ondernemingen opgenomen in de DJSI Europe Index: ABN AMRO, Ahold Delhaize, Air France-KLM, ASML, DSM, KPN, NN Group, Philips, PostNL, SBM Offshore, Unilever, Vopak en Wereldhave. Ook hier werd AkzoNobel verwijderd evenals Randstad en Signify. Ahold Delhaize, ASML en Vopak werden toegevoegd.

 

Share Button