Alle ASN Beleggingsfondsen vallen in categorie donkergroen (artikel 9)

Bron
ASN Beleggingsfondsen

Partner

Vanaf 10 maart treedt in de Europese Unie nieuwe regelgeving in werking: Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Dankzij deze regelgeving wordt het voor beleggers makkelijker om te zien hoe duurzaam beleggingsfondsen in de EU zijn. De ASN Beleggingsfondsen vallen in de categorie donkergroen: artikel 9. Dat betekent dat deze fondsen tot de hoogste categorie behoren én duurzame vooruitgang stimuleren.

Artikel 9 producten zijn beleggingsproducten die zich specifiek richten op het behalen van duurzaamheidsdoelen. Dat de ASN Beleggingsfondsen in deze hoogste categorie zijn ingedeeld lag in de lijn der verwachting. De fondsmanagers van ASN Beleggingsfondsen kiezen bewust in welke bedrijven de fondsen wel en niet beleggen. Er wordt gekeken of landen, organisaties en ondernemingen voldoen aan ons duurzaamheidsbeleid. We beoordelen hun houding tegenover mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Bepaalde activiteiten worden uitgesloten. Duurzaam beleggen is bij ons écht duurzaam.

ASN Bank en ASN Beleggingsfondsen zijn uiteraard trots en blij met deze bevestiging.

SFDR: ‘duurzaam keurmerk’ voor beleggingsfondsen

De SFDR komt voort uit het Sustainable Finance Action Plan (SFAP) van de EU. Hiermee wil de EU duurzame beleggingen stimuleren om zo de klimaatdoelen van het Akkoord van Parijs en de Europese Green Deal mede te realiseren.

Concreet moet deze nieuwe regelgeving ervoor zorgen dat beleggers:

  • beter inzicht krijgen in hoe duurzaam hun beleggingen zijn;
  • duurzame beleggingsproducten eenvoudig met elkaar kunnen vergelijken;
  • en beleggingsfondsen duurzame doelen stellen, deze doelen monitoren en hierover rapporteren.

Beleggers kunnen dankzij de SFDR dus makkelijker een onderscheid maken tussen alle duurzame fondsen die worden aangeboden.

“En dat is hard nodig”, licht Arie Koornneef, directielid van ASN Bank toe. “Bij steeds meer aanbieders kun je duurzaam beleggen. Maar er is geen definitie van duurzaam beleggen. De ene bank sluit een paar activiteiten uit, zoals tabak en bont. De andere belegt in bedrijven die een beetje duurzaam zijn of die minder slecht zijn dan de rest van hun sector, zoals het ‘beste’ oliebedrijf. Deze regelgeving helpt bij het vergroten van de transparantie over duurzaamheid. Consumenten kunnen beleggingsproducten zo eenvoudiger vergelijken en beter kiezen waar ze hun geld in investeren.”

Drie categorieën

Om het onderscheid te maken tussen fondsen, zijn alle beleggingsproducten in de Europese Unie volgens SFDR ingedeeld in verschillende categorieën:

  • Artikel 6 producten (grijs) – richten zich niet expliciet op duurzaamheid
  • Artikel 8 producten (lichtgroen) – promoten duurzaamheidskenmerken
  • Artikel 9 producten (donkergroen) – gericht op het behalen van duurzaamheidsdoelen
Share Button