ABP neemt belang in groot Nederlands windpark

Bron
ABP

ABP neemt een belang van ongeveer 25% in Windpark Krammer. Dit is een groot windpark op land met 34 windmolens. Tijdens de totale levensduur levert het park ongeveer 4 miljoen ton CO₂-besparing op.

Windpark Krammer is een initiatief van de coöperaties Deltawind en Zeeuwind in samenwerking met ENERCON, een Duitse producent van windturbines. Het park is in 2019 opgeleverd. Deltawind en Zeeuwind zijn in handen van ruim 5.000 leden, waardoor het project een van de grotere burgerinitiatieven in Nederland is.

Mooie rendementen en schone, groene energie

‘Deze belegging levert voor onze deelnemers zowel mooie, langetermijnrendementen op, als schone, groene energie voor heel Nederland’, aldus Menno Snel, bestuurslid ABP. ‘Het is ook mooi dat dit project eigendom is van de lokale gemeenschap in Zeeland en Goeree-Overflakkee. ABP belegt steeds meer in hernieuwbare en betaalbare energie. Zaten we in 2014 nog op € 1,4 miljard, in 2019 was dit € 6,5 miljard en in 2025 willen we € 15 miljard belegd hebben in duurzame en betaalbare energie.’

Inspelen op noodzaak energietransitie

Met deze belegging speelt ABP in op de noodzaak van de transitie naar duurzame energiebronnen. De belegging in Windpark Krammer is de tweede Nederlandse investering van Kallista, een bedrijf dat een leidende rol speelt bij de ontwikkeling van duurzame energieprojecten in Europa. In 2019 belegde ABP via dit bedrijf in een windpark op Goeree-Overflakkee. ABP is de grootste aandeelhouder van Kallista.

Wind is een schone bron van energie en raakt nooit op. Het is de bedoeling dat windmolens in 2023 zo’n 7 miljoen Nederlandse huishoudens van groene stroom voorzien.

Share Button