BlackRock lanceert nieuwe groene ETF’s

Bron
BlackRock

BlackRock heeft vandaag haar eerste iShares € Green Bond UCITS ETF (GRON) en de eerste iShares Global Govt Bond Climate UCITS ETF (CGGD) gelanceerd.

De iShares € Green Bond UCITS ETF biedt beleggers een extra bouwsteen om hun portefeuilles af te stemmen op een ‘net zero’-traject. Het volgt de Bloomberg Barclays MSCI Euro Green Bond SRI inclusief kernenergie-index, met blootstelling aan meer dan 300 in euro genoteerde investment grade groene obligaties van 160 emittenten in vier sectoren van de obligatiemarkt. Het voornaamste doel van een groene obligatie is kapitaal aantrekken voor projecten met milieuvoordelen, zoals hernieuwbare energie, energiezuinige gebouwen, afvalwaterbeheer en openbaar vervoer.

De transparantie die beleggers in groene obligaties wordt geboden via effectrapportage is een uniek kenmerk van het fonds. Bovendien zal BlackRock eigen rapporten op portefeuilleniveau publiceren over de milieuvoordelen van de onderliggende beleggingen. Het fonds zal geen beleggingen doen in bepaalde bedrijfsactiviteiten, zoals controversiële wapens en kernwapens of bedrijven die omstreden zijn wat betreft ESG-kwesties.

De iShares Global Govt Bond Climate UCITS ETF biedt beleggers een kostenefficiënte blootstelling aan staatsobligaties terwijl het klimaatrisico wordt meegenomen. Het nieuwe fonds volgt de FTSE Advanced Climate Risk Adjusted World Government Bond Index en biedt blootstelling aan wereldwijde staatsobligaties, waarbij de FTSE World Government Government Bond Index (“WGBI”) geldt als uitgangspunt. De index past de weging van landen aan op basis van een toekomstgerichte beoordeling van het klimaatrisico voor staatsobligaties aan de hand van drie pijlers: fysieke risico’s, transitierisico’s en de weerbaarheid tegen klimaatverandering.

Share Button