BlackRock: Record instroom in ETF’s in maart, forse toename duurzame ETF’s

Bron
BlackRock

De instroom van kapitaal in ETF’s bereikte in maart opnieuw een record, de derde keer in de afgelopen zes maanden. Er werd $ 133,5 miljard in ETF’s belegd waarmee het ‘oude’ record van $ 131,7 miljard van februari alweer werd verbroken. De instroom in duurzame ETF’s gaat steeds sneller. In het eerste kwartaal was de instroom in deze ETF’s wereldwijd $ 43,8 miljard, meer dan 50% van de $ 81,9 miljard die er in het hele jaar 2020 werd geboekt. Dit blijkt uit het maandelijkse rapport van BlackRock iShares.

Het nieuwe record van maart werd vooral veroorzaakt door een grote instroom in aandelen-ETF’s. Wereldwijd stroomde er $ 117,9 miljard naar dit segment, waardoor het totaal voor het eerste kwartaal op $ 283,5 miljard kwam. Het vorige record stamde uit het vierde kwartaal van 2020 en had een omvang van $ 202,2 miljard. De Amerikaanse aandelen stegen het meest, naar $ 75,6 miljard.

Binnen aandelen-ETF’s waren cyclische sectoren als energie ($ 6,3 miljard) en financials ($ 6,6 milard) afgelopen maand het populairst. Technologie-ETF’s kenden een instroom van $ 1,4 miljard, een enorme daling in vergelijking met recordmaand februari waarin er nog $ 13,4 miljard werd geboekt. Maar ondanks die daling stroomde er in het eerste kwartaal in totaal een record van $ 23,4 miljard in technologie-ETF.

De trend dat beleggers overstappen naar duurzame ETF’s versnelde in het eerste kwartaal. De instroom in maart was met $ 10,3 miljard lager dan de recordmaand februari ($ 17,3 miljard), maar het hele eerste kwartaal van 2021 kende een instroom die al goed is voor ruim de helft van de totale instroom in 2020. De grootste instroom in duurzame ETF’s was in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika: daar stroomde 70% van het totaal naartoe.

Share Button