ABP deelnemers ‘feliciteren’ Shell en Exxon met duurzaamheidsbeleid van hun pensioenfonds

Gistermiddag zijn Shell en ExxonMobil gefeliciteerd met een receptie op de Zuidas in Amsterdam ter ere van de presentatie van ABP’s nieuwe jaarcijfers. Tijdens deze ‘feestelijke’ gelegenheid symboliseren ABP-deelnemers samen met actiegroep Fossielvrij NL het duurzaamheidsbeleid van ABP met zwarte champagne. Uit de cijfers blijkt namelijk dat ABP hun fossiele beleggingen niet afbouwt. Ze hebben hun aandelen in Shell vergroot en blijven nog in kolen- en teerzandbedrijven investeren.

“Door deze investeringen voort te zetten legitimeert het pensioenfonds van 3 miljoen Nederlanders de praktijken van fossiele reuzen als Shell en Exxonmobil”, zegt Liset Meddens van Fossielvrij NL. “Dit zijn immorele bedrijven die actief klimaatbeleid tegenwerken, blijven zoeken naar nieuwe fossiele reserves, mensenrechten schenden en belasting ontduiken allemaal ten behoeve van hun eigen korte termijn winsten.”

ABP zegt hun invloed als aandeelhouder aan te wenden om verandering af te dwingen. Zo kunnen zij stemmen op verschillende klimaat- en duurzaamheidsresoluties op aandeelhoudersvergaderingen. ABP heeft echter nog geen enkele keer voor de Follow This-resolutie heeft gestemd, die vraagt om Shells beleid in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Uit onderzoek [1] naar het stemgedrag van ABP blijkt dat het pensioenfonds bij 97% van de klimaatresoluties bij fossiele bedrijven tegen heeft gestemd.

“Het is voor steeds meer ABP-deelnemers lastig te begrijpen dat hun pensioenfonds in deze fossiele bedrijven investeert”, zegt Meddens. “ExxonMobil investeert bijvoorbeeld slechts 0,2% in hernieuwbare energie. Uit de plannen van zowel Exxon als Shell blijkt op geen enkele manier dat zij van plan zijn om de transitie naar hernieuwbare energie te maken. Beiden zetten in op onrealistische scenario’s in de verre toekomst die desastreus zijn voor al het leven op aarde.”

[1] https://631nj1ki9k11gbkhx39b3qpz-wpengine.netdna-ssl.com/nl/wp-content/uploads/sites/14/2021/02/Onderzoek-ABPs-rol-in-de-energietransitie.-Feb-2021.-FVNL.pdf

Foto: Laura Ponchel

Share Button