Pensioenfonds PMT steunt resolutie voor ambitieuzere klimaatstrategie bij Shell

Bron
PMT

Partner

Pensioenfonds PMT (Metaal en Techniek) heeft voor de klimaatresolutie van Follow This gestemd tijdens de aandeelhoudersvergadering van Royal Dutch Shell vandaag en hoopt dat het olie- en gasbedrijf daarmee zijn klimaatstrategie sneller in lijn brengt met het Parijs-akkoord dan nu het geval is.

De resolutie van actiegroep Follow This roept Shell op om zijn CO2-reductiedoelstellingen op de korte, middellange en lange termijn bij te stellen conform het Parijs-akkoord. Pensioenbelegger MN stemde namens PMT voor deze resolutie op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf, net als in de vier voorgaande jaren. De inhoud van de resolutie komt overeen met de klimaatdoelstellingen van PMT.

Daarnaast stemde MN namens PMT tegen het klimaatplan dat door Shell zelf op de agenda was gezet, het ‘Energy Transition Plan’. In dit plan staat dat Shell in 2050 geen CO2 meer zal uitstoten. PMT staat er positief tegenover dat Shell het klimaatplan zelf heeft geagendeerd, en erkent dat dit streven een stap vooruit is ten opzichte van het eerdere beleid, maar vindt het tempo waarmee het bedrijf naar nul emissies wil niet snel genoeg.

“We zijn blij dat Shell werk maakt van klimaatdoelstellingen, maar deze voldoen helaas nog niet aan de ambities van PMT”, zegt Hartwig Liersch, Chief Investment Officer bij PMT.

PMT heeft als doel om in negen jaar de CO2-emissie van zijn beleggingen in de oliesector te verlagen naar 39.5 gram CO2e per megajoule. Volgens de benchmark Transition Pathway Initiative zit Shell met zijn eigen strategie in 2030 op 57,34 gram CO2e per megajoule.

“Het is een positieve ontwikkeling dat steeds meer bedrijven een klimaatstrategie opstellen en deze voorleggen aan hun aandeelhouders. Om onze steun te krijgen vindt MN het belangrijk dat de strategie, naast de langetermijn, ook op korte- en middellange termijn in lijn is met wat er nodig is klimaatakkoord van Parijs te realiseren”, zegt Karlijn van Lierop, Director Responsible Investments bij MN.

PMT had per eind april 2021 101 miljoen euro in aandelen Shell in het bezit.

Share Button