ASN Groenprojectenfonds weer open voor beleggers

Bron
ASN Impact Investors

Partner

Op dinsdag 13 juli 2021 is  het ASN Groenprojectenfonds weer open gegaan voor de aankoop van aandelen. Vanaf dit tijdstip worden aankooporders weer verwerkt. 

Groene instelling en fiscaal voordeel

Het ASN Groenprojectenfonds heeft de status van ‘groene instelling’. Daardoor ontvangen de particuliere beleggers in het fonds een mogelijk fiscaal voordeel. De wet stelt als voorwaarde aan groene instellingen dat hun feitelijke investeringen voor minstens zeventig procent bestaan uit het direct of indirect beleggen van vermogen in erkende groenprojecten. Groenprojecten zijn door de overheid erkende projecten die in het belang zijn van de bescherming van het milieu.

Opening

Sinds 1 oktober 2020 vanaf 16.00 uur was het ASN Groenprojectenfonds tijdelijk gesloten voor aankooporders door de beheerder van het fonds, ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V.. Het deel van de beleggingsportefeuille van het fonds dat in groenprojecten is belegd, dreigde kleiner te worden dan zeventig procent. Wanneer dit zou gebeuren, zou het fonds de status ’groene instelling’ kunnen verliezen. Beleggers zouden daardoor het mogelijke fiscale voordeel van hun groenbelegging ook kunnen verliezen.

Inmiddels zijn er weer zoveel leningen in de portefeuille groenprojecten uitgekeerd dat nieuwe instroom van middelen binnen het ASN Groenprojectenfonds weer mogelijk is zonder aan de grens van zeventig procent te geraken. Daarom heeft de fondsbeheerder besloten om het ASN Groenprojectenfonds weer open te stellen voor de aankoop van aandelen.

In 2020 werd er 4.948 miljoen euro gespaard/belegd via de groenregeling.

Share Button