Ook Nederlandse grootbanken verantwoordelijk voor grootschalige ontbossing

Bron

Banken en investeerders met hoofdkantoor in het VK, de EU, de VS en China verdienden naar schatting 1,74 miljard dollar aan inkomsten uit enorme investeringen in agribusiness-bedrijven die verband houden met de vernietiging van klimaatkritieke bossen in de vijf jaar na het klimaatakkoord van Parijs. Een baanbrekend onderzoek toont aan dat grote banken, waaronder HSBC, JPMorgan, Deutsche Bank, BNP Paribas en Bank of China, profiteren van de vernietiging van het regenwoud, in tegenstelling tot veel van hun eigen publieke toezeggingen. Van alle Europese inkomsten uit ‘foute’ kredieten, vooral ontbossing, gaat 40% naar Rabobank, ING en ABN AMRODe internationale NGO Global Witness heeft tussen 2016 en 2020 meer dan 70.000 aandelen-, obligatie-, krediet- en acceptatieovereenkomsten geanalyseerd tussen financiers met het hoofdkantoor in het VK, de EU, de VS en China en twintig van de slechtste agribusiness-bedrijven. bossen en daarmee samenhangende mensenrechtenschendingen in Zuidoost-Azië, Centraal- en West-Afrika en Brazilië.

Het rapport, Deforestation Dividends, onthult de ware omvang van de financiering door banken van enkele van ’s werelds meest destructieve bedrijven en geeft voor het eerst een schatting van hoeveel inkomsten financiers hadden kunnen verdienen aan rente, vergoedingen en dividenden door de delen van hun bedrijf met het hoogste ontbossingsrisico – voornamelijk soja, rundvlees, palmolie, pulp en papier.

Veel van de banken die in het rapport worden genoemd, hebben toegezegd hun investeringen af ​​te stemmen op de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs en hebben een vrijwillig milieubeleid, geen ontbossing en mensenrechtenbeleid ingevoerd. De vandaag gepubliceerde bevindingen suggereren dat de feitelijke financieringsbeslissingen van banken in tegenspraak zijn met hun eigen openbare toezeggingen en beleid, aangezien ze blijven profiteren van ontbossing en daarmee samenhangend misbruik.

Dit benadrukt dat het duidelijk is mislukt om te vertrouwen op de eigen vrijwillige toezeggingen van banken om de financiering van ontbossing in te dammen. Bij gebrek aan externe verantwoordingsmechanismen of overheidswetgeving, ondervinden banken geen consequenties als ze steeds opnieuw problematische deals sluiten.

De diepgaande analyse van financiële gegevens van 2016 tot 2020 concludeert dat:

  • Financiële instellingen in het VK, de EU, de VS en China hebben $ 157 miljard geploegd in agribusiness-bedrijven die verband houden met tropische ontbossing en de bijbehorende mensenrechtenschendingen.
  • Amerikaanse financiële instellingen verdienden $ 538 miljoen via deals met enkele van ’s werelds meest destructieve landbouwbedrijven.
  • JPMorgan is de grootste financier van ontbossing in de VS, de EU, het VK en China en verdiende $ 56,9 miljoen aan deals ter waarde van $ 9,38 miljard met bedrijven die de afgelopen vijf jaar de vernietiging van het regenwoud hebben aangewakkerd.
  • Britse financiële instellingen hebben deals gesloten ter waarde van $ 16,6 miljard (£ 12,7 miljard), terwijl ze onderweg $ 192 miljoen (£ 147 miljoen) aan ontbossinggerelateerde inkomsten binnenhaalden.
  • HSBC is de grootste financier van destructieve agribusiness in het VK en de op één na grootste particuliere bank in onze wereldwijde dataset na JPMorgan. Het verstrekte $ 6,85 miljard (£ 5,25 miljard) aan financiering aan enkele van ’s werelds ergste ontbossers – en heeft onderweg waarschijnlijk meer dan $ 36,4 miljoen (£ 27,8 miljoen) aan inkomsten binnengehaald. HSBC ontving $ 20,2 miljoen (£ 15,5 miljoen) van dat totale inkomen in de jaren na haar toezegging ‘geen ontbossing’ in 2017.
  • In de EU gevestigde kredietverstrekkers hebben $ 455 miljoen (€ 401 miljoen) aan voor ontbossing gecorrigeerde opbrengsten binnengehaald op $ 34,7 (€ 30,6 miljard) miljard aan deals met topontbossers. Het maken van deals werd gedomineerd door grote banken uit Nederland, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië.
  • De grootste bank van Frankrijk, BNP Paribas, had meer dan $ 37,3 miljoen (€ 32,9 miljoen) aan inkomsten kunnen genereren uit de agribusiness die risico loopt op ontbossing, terwijl de Nederlandse bank Rabobank naar schatting $ 76,2 miljoen (€ 67,2 miljoen) had kunnen binnenhalen en Deutsche Bank $ 14,1 miljoen had kunnen verdienen (€ 12,4 miljoen).
  • Onder de destructieve landbouwbedrijven die bijzonder lucratief bleken voor deze wereldwijde banken zijn: sojareus SLC Agricola, die ervan wordt beschuldigd tussen 2011 en 2017 30.000 hectare bos te hebben gekapt in Cerrado in Brazilië; Braziliaanse rundvleesreuzen JBS, Marfrig en Minerva, die we eerder in verband brachten met tienduizenden hectaren ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied; Salim Group, die is beschuldigd van vernietiging van regenwoud, kinderarbeid en andere vormen van misbruik in verband met haar palmolieactiviteiten in Indonesië; en Olam International, die wordt beschuldigd van het kappen van 40.000 hectare regenwoud in Gabon tussen 2012 en 2017 om rubber- en palmolieplantages aan te leggen. De problematische staat van dienst van deze bedrijven had grote rode vlaggen moeten oproepen voor de nalevingsteams van banken.

Het rapport draagt ​​bij aan de toenemende druk voor banken om te worden gereguleerd onder nieuwe regels voor ontbossing en toeleveringsketens en versterkt de roep van de getroffen gemeenschappen om herstel en verhaal onder internationale en nationale wetten. Aangezien regeringen, aandeelhouders en het publiek geld dat verdiend wordt met milieu- en mensenrechtenschendingen steeds meer als onwettig beschouwen, kunnen de aan ontbossing gerelateerde winsten van banken grote verplichtingen worden.

Regeringen in grote financiële centra, waaronder de EU, het VK, de VS en China moeten dringend strenge wetten aannemen die voorkomen dat de financiële sector profiteert van ontbossing en de daarmee samenhangende mensenrechtenschendingen en degenen die dit blijven doen, straffen.

Financiële instellingen moeten ook onmiddellijk de banden met destructieve landbouwbedrijven verbreken en schadeloosstelling en herstel bieden aan getroffen gemeenschappen.

De bevindingen komen terwijl wereldleiders zich voorbereiden om samen te komen voor de cruciale COP26-klimaatconferentie, tegen de achtergrond van recordtemperaturen op aarde, toegenomen extreme weersomstandigheden en alarmerende hoeveelheden bosbranden en ontbossing over de hele wereld, ook in de Amazone.

Ontbossing is een van de belangrijkste aanjagers van de opwarming van de aarde en de bescherming van de bossen in de wereld is cruciaal om verdere klimaatcatastrofes en verlies van biodiversiteit te voorkomen en de verspreiding van zoönotische ziekten zoals COVID-19 te helpen stoppen.

Shona Hawkes, Senior Global Policy Advisor on Forests bij Global Witness zei: “Ons onderzoek volgde het geld om voor het eerst te onthullen hoeveel topbanken wereldwijd verdienen aan de vernietiging van klimaatkritieke bossen en de daarmee gepaard gaande schendingen van de mensenrechten. Er is geen treffender voorbeeld van klimaatonrechtvaardigheid dan grote financiële instellingen met hun hoofdkantoor in bankcentra zoals Londen, Parijs en New York die oogverblindende bedragen binnenhalen terwijl ze de vernietiging van het land, de huizen en het levensonderhoud van gemeenschappen die hun bossen hebben beschermd, financieren. al generaties lang en behoren tot de laagste uitstoters van broeikasgassen ter wereld. De aan ontbossing gerelateerde winsten van financiers zijn giftig – voor de planeet, voor de getroffen gemeenschappen en uiteindelijk voor de banken zelf, aangezien hun investeringen in destructieve landbouwbedrijven steeds meer het risico lopen juridische en financiële verplichtingen te worden. Banken prijzen hun groene geloofsbrieven aan met glanzend vrijwillig beleid en toezeggingen, maar onze bevindingen benadrukken dat deze niet veel meer zijn dan pure greenwashing. Praten is goedkoop en geld spreekt meer dan woorden – als we banken beoordelen op hun financieringsbeslissingen sinds het klimaatakkoord van Parijs, zien we dat ze miljoenen blijven verzamelen aan onwettige winsten door ontbossing en de getroffen gemeenschappen hoog en droog achterlaten. Hoewel we weten dat het behoud van bossen hoog op de agenda staat tijdens COP26, bestaat er een reëel risico dat regeringen en de financiële sector valse en zinloze oplossingen zullen blijven aanbieden die er niet in slagen om de wereldwijde bosvernietiging effectief aan te pakken. Wereldleiders moeten opstaan ​​en zich inzetten voor het invoeren van overheidsregulering die voorkomt dat bedrijven en financiële instellingen profiteren van ontbossing.”

Share Button