Eerlijke Geldwijzer: ‘ABP, Allianz en ING financieren klimaatcrisis’

Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen steken vijf jaar na het Klimaatakkoord van Parijs nog altijd veel meer geld in fossiele energie dan in duurzame energie. 88% (34,3 miljard euro) van hun beleggingen in de energiesector zat eind 2020 in kolen, olie en gas. Voor leningen tussen 2018 en 2020 was dat 69% (9,1 miljard euro). Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer. De belangrijkste financiers van fossiele brandstoffen zijn ING, verzekeraars Allianz en Aegon en pensioenfondsen ABP en PFZW. De Eerlijke Geldwijzer wil een klimaatplicht die ervoor zorgt dat financiële instellingen stoppen met de financiering van fossiele energie.

Geen zorgeloze oude dag

“Terwijl miljoenen Nederlanders hun geld toevertrouwen aan banken, verzekeraars en pensioenfondsen, blijven de meeste van deze financiële instellingen met hun investeringen in kolen, olie en gas de klimaatcrisis aanwakkeren.” zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie en woordvoerder voor de Eerlijke Geldwijzer. “In plaats van in een zorgeloze oude dag, investeren ze in dodelijke overstromingen, hittegolven en bosbranden. We kunnen gevaarlijke klimaatverandering nog

voorkomen, maar alleen als alle pensioenfondsen, verzekeraars en banken hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met de financiering van fossiele brandstoffen.”

Op ramkoers met Parijs

Het onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer toont aan dat de energie-investeringen van de meeste financiële instellingen op ramkoers liggen met het 1,5 graad doel van het Klimaatakkoord van Parijs. Het jongste rapport van het VN Klimaatpanel is glashelder: tenzij er onmiddellijke, snelle, grootschalige vermindering van broeikasgasemissies plaatsvindt, ligt dat doel buiten bereik. 88% van de in totaal 39,1 miljard euro aan energiebeleggingen van de financiële instellingen zat eind 2020 in
fossiele brandstoffen. Dit is zeven keer meer dan in duurzame energie. Vier Nederlandse banken verstrekten tussen 2018 en 2020 voor 13,1 miljard euro aan leningen aan energiebedrijven. 69% hiervan ging naar fossiele energie, versus 31% naar duurzame energie.

Financiers van fossiel

ING was met 9,1 miljard euro de grootste Nederlandse kredietverlener van de energiesector in de afgelopen drie jaar. 75% van dat krediet ging naar fossiel. Met 71% deed ABN Amro het nauwelijks beter. Bij Rabobank springt vooral de forse stijging van het aandeel duurzaam in het oog, van 63% in 2018 naar 88% in 2020. Pensioenfondsen ABP, PFZW en PMT hadden eind 2020 respectievelijk 86%, 83% en 95% van hun energiebeleggingen in fossiel zitten, verzekeraars Allianz, Aegon en
Nationale Nederlanden respectievelijk 90%, 93% en 66%. Donald Pols: ‘We zitten midden in een klimaatcrisis dus het is nu alle hens aan dek om de aarde leefbaar te houden. Investeren in fossiel past daar niet meer bij. Triodos en Volksbank/ASN laten zien dat financiële instellingen prima kunnen kiezen voor 100% hernieuwbaar. PME toont dat uit fossiel stappen kan zonder toe te geven op een veilig en goed pensioen.’

Klimaatplicht voor bedrijven

Dit onderzoek bewijst dat de meeste banken, verzekeraars en pensioenfondsen hun financieringspraktijk te traag en te weinig veranderen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. In september toonde de Eerlijke Geldwijzer in een nieuw praktijkonderzoek aan dat ook de klimaatambities en plannen van veel financiële instellingen ondermaats zijn. Ondanks vrijwillige onderlinge afspraken van de financiële sector om bij te dragen aan het Klimaatakkoord van Parijs. De coalitie van de Eerlijke Geldwijzer roept daarom de overheid op een klimaatplicht voor financiëleinstellingen in te voeren. Dit is een wettelijke plicht om alle leningen en beleggingen in lijn te brengen met het 1,5 graad doel.

Downloads:

1. Engelstalig onderzoeksrapport

2. Nederlandse samenvatting

Share Button