Hoe groen is jouw pensioen?

De Nederlandsche Bank (DNB) let erop dat pensioenfondsen risico’s op het gebied van duurzaamheid onderkennen en beheersen. In de video ‘Hoe groen is jouw pensioen?’ vertelt pensioenexpert Sven van den Beld waarom duurzaam beleggen belangrijk is voor jouw pensioen.

Duurzaamheid

DNB zet zich in voor duurzame welvaart. Sven van den Beld, afdelingshoofd Expertisecentrum financiële risico’s pensioenfondsen, legt uit waarom duurzaamheid ook belangrijk is voor jouw pensioen én welke informatie je hier zelf over kan opvragen. De activiteiten waar het pensioenfonds in belegt kunnen namelijk gevolgen hebben voor milieu en klimaat. DNB houdt toezicht op pensioenfondsen. Wij controleren zorgvuldig of pensioenfondsen risico’s op het gebied van duurzaamheid zien en goed beheersen. Daarmee proberen we te voorkomen dat jij onnodige verliezen leidt.

Pensioen3daagse

Van 2 t/m 4 november is de Pensioen3daagse, een initiatief van Wijzer in geldzaken. Doel is de bewustwording over pensioen te vergroten bij mensen van 30 – 55 jaar: hoe krijg ik inzicht in pensioen en wat kan ik nu al doen?

Later goed geregeld

Wijzer in geldzaken wil mensen stimuleren tijdens de Pensioen3daagse de eerste stap te zetten om zich te verdiepen in hun eigen pensioen. Met de eenvoudige online tool Later goed geregeld krijgen mensen in enkele minuten meer inzicht in de hoogte van hun opgebouwde pensioen en nuttige tips.

Verantwoordelijk voor pensioen: straks meer eigen keuzes

In het kader van de Pensioen3daagse heeft Wijzer in geldzaken onderzoek laten doen naar het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen voor hun pensioen. Hieruit blijkt dat 34% van de Nederlanders zich nu verantwoordelijk voelt voor hun pensioen; dat was in 2011 nog 54%.

Pensioenexpert en hoogleraar Marike Knoef noemt de uitkomsten van het onderzoek in het begeleidend persbericht “opvallend”, zeker in het licht van het nieuwe pensioenstelsel waarin veel mensen straks meer mogelijkheden krijgen om eigen keuzes te maken over hun pensioen. Knoef, als directeur Netspar ook betrokken bij de Pensioen3daagse, vindt het noodzakelijk dat mensen weten “waar ze een eigen keuze hebben en hoe je zelf verantwoordelijkheid kunt nemen.”

Share Button