Carbon Equity biedt particuliere beleggers de kans om in een van de beste agri-food impact venture capital fondsen van Europa te investeren

Partner

Carbon Equity, een fintech platform gericht op impact investeren, vergroot de toegang tot ‘s werelds beste private equity klimaat fondsen. Het nieuwste product is een feederfonds dat kleine ticket deelname biedt in Astanor Ventures II, het tweede fonds van Astanor Ventures.

Het Brusselse Astanor Ventures, met ook kantoren in Amerika, staat bekend als een toonaangevend fonds in het agri-food segment – een zeer belangrijke sector voor het beperken van klimaatverandering.

Voedsel, landbouw en landgebruik dragen op grote schaal bij aan klimaatverandering

Wereldwijd is agri-food verantwoordelijk voor de uitstoot van 24% van alle broeikasgassen – en tot wel 34% als we naar het hele voedselsysteem kijken. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn ontbossing voor landbouw en emissies ten gevolge van voedselverwerking, -verpakking en -transport.

Nog schadelijker dan de CO2 zijn de andere broeikasgassen die de agri-food sector uitstoot. Agri-food is verantwoordelijk voor 53% van alle methaan uitstoot, door veeteelt en voedselverspilling, en tot 80% van de stikstof uitstoot, door overmatig gebruik van kunstmest.

Methaangas is 84 keer schadelijker voor het klimaat dan CO2 over een periode van 20 jaar, en stikstof uitstoot zelfs 300 keer schadelijker.

Het klimaatprobleem van de agri-food sector is groot; de marktkansen zo mogelijk nog groter

Het agri-food segment kent een breed scala aan veelbelovende technologische klimaatinnovaties.

Een voorbeeld hiervan is plantaardige eiwitten die de smaak, textuur en mondgevoel van vlees (en kip en vis) nabootsen op basis van ingrediënten zoals soja en eendenkroos. Of verticale landbouw, waarmee we hoogwaardige verse producten in of vlakbij steden kunnen produceren met minder landgebruik en transport – en de emissies die daarbij horen. Andere voorbeelden zijn innovaties op het gebied van bio-pesticiden, precisie landbouw en vermindering van voedselverspilling.

Bekende bedrijven als Beyond Meat en Oatly illustreren het success dat de combinatie van innovatiekracht in het agri-food segment en de snelheid waarmee consumenten overstappen op alternatieven met een lagere CO2 uitstoot.

Samen leidt dit tot een soort goudkoorts binnen agri-food technologie.

Volgens een recent PwC rapport over de laatste ontwikkelingen binnen klimaat technologie stond agri-food het afgelopen jaar op de tweede plaats in het generen van unicorns (>1 miljard waard).

Waar kapitaal en agri-food klimaattechnologie samenkomen

Astanor Ventures, opgericht door voormalige partners van Benchmark Capital, is een van de drijvende krachten achter het investeren in agri-food klimaattechnologie. Met hun eerste fonds, dat ze in 2017 lanceerden, hebben ze €350 miljoen opgehaald en verschillende aansprekende investeringen gedaan in nu al zeer succesvolle bedrijven zoals Infarm (Berlijnse “vertical-farming” scale-up), Apeel Sciences (bio-based coating voor groente en fruit die plastic vervangt) en Ynsect (een op insecten gebaseerd eiwit dat gebruikt wordt in diervoeding).

Astanor Ventures heeft wederom grote ambities in de transformatie van de agri-food waardeketen met hun volgende fonds, Astanor Ventures II.

“Carbon Equity is erg enthousiast over dit fonds. Astanor Ventures heeft een zeer indrukwekkend track record, hele mooie portfolio bedrijven en het doel om een grote positieve bijdrage te leveren aan het klimaat”, volgens Lara Koole, Chief Investment Officer van Carbon Equity.

Particulieren hadden tot nu toe geen toegang tot impact investeren in de private markt

Voorheen zouden de meeste particuliere investeerders niet kunnen participeren in een private markt fonds als Astanor Ventures II door juridische barrières, maar ook door de hoge instaptickets van miljoenen euros.

Carbon Equity brengt hier verandering in door toegang te bieden tot private markt fondsen die met echte impact investeren.

Door kleinere tickets samen te voegen brengt Carbon Equity veel meer particulieren binnen bij ‘s werelds beste klimaatfondsen zoals Astanor Ventures II. Hiermee krijgen next-gen investeerders eindelijk de mogelijkheid te investeren met hoge impact en een hoog rendement.

Dit feeder fonds staat vanaf vandaag open en sluit in Februari 2022, of eerder zodra het fonds volledig onderschreven is.

Dit fonds is momenteel alleen beschikbaar voor beleggers in Nederland.

 

 

Share Button