Top ondernemers zetten massaal de schouders onder klimaattechnologie

Partner

Carbon Equity, een Fintech platform welke particuliere investeerders vanaf kleine bedragen toegang verschaft tot ’s werelds beste private klimaattechnologie fondsen, heeft de eerste close van haar Decarbonization Fund I aangekondigd. Ruim 85 ondernemers, family offices en particuliere investeerders hebben gezamenlijk €15 miljoen geïnvesteerd. Het fonds zal de komende maanden een final close doen op €25 miljoen.

Professionals en Nederlandse topondernemers, waaronder de oprichters van Vandebron, Funda en Exact zijn investeerders in het fonds. De investeerders hopen de energietransitie te versnellen, door te investeren in het bouwen van snelgroeiende klimaattechnologie bedrijven.

Het fonds investeert bijvoorbeeld in het Energy Impact Partners’ Deep Decarbonization Frontier Fund. Dit fonds investeert in zogenaamde deep tech startups die een materiële bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van klimaatverandering.

Dit betekent dat deelnemers aan het fonds onder andere mede-eigenaar worden van:

  • Form Energy: giga batterijen voor betaalbare, lange termijn duurzame energieopslag
  • Boston Metal: technologie om staal te produceren met elektriciteit in plaats van fossiele energiebronnen
  • Carbon America: afvang en opslag van CO2
  • Electric Hydrogen: technologie om goedkoop waterstofgas te produceren met 100% duurzame energie
  • Zap Energy: commercialisatie van kernfusiereactoren
  • Nitricity technologie om kunstmest te produceren van water, lucht en elektriciteit, in plaats van aardgas

Het fonds biedt investeerders brede spreiding over meerdere klimaat thema’s. Zo investeert het in verduurzaming van de voedselketen, elektrificatie van mobiliteit, reductie van broeikasgassen in de industrie, verduurzaming van de bebouwde omgeving, en CO2 afvang en opslag. Het fonds investeert zowel in vroege fase startups als ook in volwassen scale-up bedrijven.

“Het is ontzettend belangrijk dat het investeren in dit soort innovaties toegankelijker wordt,” zegt Jacqueline van den Ende, mede-oprichter en CEO van Carbon Equity. “Door meer mensen toegang te geven tot deze investeringen kunnen we zoveel meer geld ophalen en inzetten voor de klimaattransitie.”

Deelname aan de fondsen waar Decarbonization Fund 1 in investeert is typisch voorbehouden aan mensen die meerdere miljoenen in kunnen leggen. Door het geld van kleinere deelnemers op te halen en te bundelen maakt Carbon Equity deze fondsen veel toegankelijker voor het breder publiek.

Met een enkele investering in het fonds investeren deelnemers in 75 tot 100 klimaattechnologie startups en scaleups. Deze brede spreiding zorgt voor significant minder risico dan een investering in een enkel bedrijf of fonds.

“Het Decarbonization Fund I is voor ons nog maar het begin. De komende jaren willen we de minimale inleg steeds verder verlagen, doorlopend nieuwe fondsen lanceren, en in de komende 5 jaar met zoveel mogelijk private investeerders minimaal 1 miljard investeren in baanbrekende klimaattechnologie”.

Share Button