Investeer mee in een veilige tussenruimte voor vernieuwend boeren

Veel boeren, tuinders en andere makers van ons voedsel willen graag duurzamer wegen inslaan. Wat hen daarbij gaat helpen, zijn veilige tussenruimtes en plaatsen waar twijfelen en fouten maken mag, en het onder meer draait om het samen opdoen van oude en nieuwe kennis, anders durven denken en nieuwe verbindingen. Stichting De Plaatsen Nederland gaat die ruimte bieden, te beginnen op Plaats De Kleine Aarde in Boxtel. Een crowdfunding die mensen gaat verbinden en het financiële fundament onder deze Plaats moet vormen, is deze week gelanceerd. Investeren kan nog tot en met 1 juli.

Stichting Plaatsen Nederland wil het voedselsysteem duurzaam herstellen door de bodem weer in haar kracht te zetten. Dat doet ze door samen met agrarische ondernemers en systeemspelers te leren over en werken aan een in alle opzichten regeneratief voedselsysteem. De eerste locatie van De Plaatsen is De Kleine Aarde in Boxtel.

Duurzaam perspectief

Veel boeren, tuinders, denkers over en makers van voedsel weten dat het anders kan. Ze werken toe naar een ook voor henzelf robuuster en veerkrachtiger systeem. Waar de een nog twijfelt, heeft de ander daarin al kleine of grotere stappen gezet.

Die reis biedt niet alleen henzelf nieuw perspectief, maar ook de bodem, de biodiversiteit en eigenlijk de hele maatschappij; vandaag, morgen en de generaties na ons.

De Kleine Aarde herleeft

Veel dat van waarde is, is ooit met vallen en opstaan in de praktijk ontstaan en uitgedacht. Dat gebeurde sinds 1972 onder meer op De Kleine Aarde. Juist nu is er weer volop behoefte aan gedeelde inzichten en praktische kennis voor iedereen die wil bijdragen aan een voedselsysteem dat zorgt voor de aarde.

Het maakt niet uit of je boer, tuinder of wetenschapper bent, kunstenaar, financier of ‘gewoon’ in je eigen keuken staat te koken. Iedereen is vanaf 2023 weer welkom op De Kleine Aarde; straks het bruisende vlaggenschip van lerend netwerk de Plaatsen.

Dit willen we bereiken

Op De Kleine Aarde wil De Plaatsen samen leren, inspireren en vooral concrete stappen maken om Nederland regeneratief te maken. Coöperatie De Kleine Aarde ontwikkelt straks boerenprogramma’s en ondersteunt in het opzetten van een regionaal lerend boerennetwerk. Daarbij kijkt de coöperatie naar het omringende landbouw- en voedselsysteem en pakt samen met partners kansen.

Wie trekt de kar op De Kleine Aarde

Een bevlogen team is het avontuur op De Kleine Aarde aangegaan. Het team, sterk en divers, vult elkaar aan door een breed palet aan achtergronden en expertise. Het team werkt onder leiding van Geert van der Veer, onder meer oprichter van Herenboeren, Boerenraad en Aardpeer.

het team werkt samen met allerlei spelers in het voedselsysteem: van boeren, ketenpartners, burgers en landbouw- en natuurorganisaties, ondernemers en financiers, tot wetenschappers en kunstenaars. De Plaatsen gelooft namelijk dat iedereen nodig is om de voedseltransitie echt mogelijk te maken; ook jij!

Dit is wat we jou vragen en te bieden hebben

Voor de aankoop en renovatie van de gebouwen op De Kleine Aarde is nog € 1,8 miljoen nodig. Om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen zich te verbinden aan dit initiatief, is De Plaatsen een crowdfunding gestart. Als investeerder word je lid van Coöperatie De Kleine Aarde. Naast een rendement op de investering van 5% ben je als lid ook welkom om actief mee te doen en denken aan de ontwikkeling van De Kleine Aarde. Verder kun je rekenen op toegang tot inspirerende evenementen en tal van leuke extra’s. Je investering is deels gedekt door een tweede hypotheek op de gebouwen, een stukje extra zekerheid.

Maak kennis met De Kleine Aarde

Geïnteresseerden die vragen hebben, of de initiatiefnemers graag even spreken, zijn op 9 juni om 20.30 uur online welkom. Dan is er een digitale sessie waar ingegaan wordt op alle vragen die er leven. Overweeg je te investeren en wil je De Kleine Aarde in het echt komen bewonderen en daar de initiatiefnemers spreken, dan kan dat op 15 juni vanaf 16.00 uur tijdens een live event. Voor meer informatie en aanmelden: www.deplaatsen.com.

Direct investeren kan via opc.to/kleine_aarde

Share Button