Upway, hét online platform voor refurbished e-bikes krijgt kapitaalinjectie van 25 miljoen dollar en lanceert in Nederland

Bron
Upway

Upway, het eerste online platform voor refurbished elektrische fietsen komt naar Nederland. De Franse start-up richt zich op het inkopen, verkopen én reviseren van gebruikte elektrische fietsen en wil met hun diensten elektrisch fietsen toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Dit doet Upway door de refurbished e-bikes tot 60% van de nieuwprijs aan te bieden. De e-bikes worden thuisbezorgd en kopers krijgen 1 jaar kwaliteitsgarantie op de accu, motor en elektronica. Upway is sinds november 2021 live en binnen zes maanden operationeel in vier markten: Frankrijk, Duitsland, België en vanaf juni in Nederland. Recentelijk haalde Upway bij een investeringsronde 25 miljoen dollar op. De start-up wendt het kapitaal vooral aan om de groei van het bedrijf te versnellen en het platform in meerdere landen, waaronder Amerika uit te rollen. Upway stelt zich ambitieuze doelstellingen: het bedrijf heeft voor 2022 een omzetprognose van tien miljoen euro en wil binnen vijf jaar marktleider in Europa en Noord-Amerika zijn.

Elektrische mobiliteit voor iedereen

Een elektrische fiets aanschaffen is kostbaar. Tegelijkertijd zijn er door de snelle groei van de e-bikemarkt, bijvoorbeeld problemen met leveringen. Elektrische fietsen worden na het einde van hun productcyclus vaak weggedaan in plaats van dat ze een nieuw leven krijgen. De reden hiervoor is dat consumenten de kwaliteit van een tweedehands elektrische fiets vaak niet vertrouwen. De Nederlandse consument is bang om een elektrische fiets te kopen waarvan hij de motor of batterij niet heeft kunnen controleren. Hierdoor blijft de tweedehandsmarkt voor e-bikes vooralsnog onaangeboord. Dat wil Upway veranderen. Upway is het enige Europese platform toegewijd aan de inkoop, verkoop en revisie van tweedehands elektrische fietsen en wil elektrische mobiliteit voor iedereen toegankelijk te maken. Het platform biedt elektrische fietsen van toonaangevende merken aan tot 60% van de nieuwprijs. Alle e-bikes zijn lokaal refurbished door professionele monteurs. De e-bikes ondergaan bij Upway na reparaties een strenge inspectie, waarbij de fiets op twintig verschillende punten wordt getest. De koper krijgt ook de gelegenheid om de fiets gedurende de eerste twee weken na aankoop terug te sturen. Daarnaast is er ook nog een garantie voor een periode van een jaar op de accu, motor of elektronica.

Investeren in elektrische mobiliteit

De financieringsronde van Upway werd geleid door Exor Seeds, het kapitaalfonds van Exor en meerderheidsaandeelhouder in onder andere Ferrari, Stellantis en Juventus. Exor Seeds investeerde eerder al in verschillende startups zoals Via, Brex en Dice. Ook Sequoia Capital, bekend van investeringen in Google, Doordash en Airbnb en Origin Fund, mede-opgericht door de Franse professioneel voetballer Blaise Matuidi, zijn betrokken bij de kapitaalinjectie. CEO en oprichters van Upway, Toussaint Wattinne en Stéphane Ficaja zijn geen onbekende in de mobilteitsbrache. Voorheen beide werkzaam bij Uber en Uber Eats in Europa en Noord-Amerika. Wattinne: “Door te investeren in Upway, bevestigen onze investeerders dat de toekomst van mobiliteit elektrisch, duurzaam en betaalbaar is. Het demonstreert dat ons aanbod aan de snelgroeiende vraag van consumenten voldoet die zich sneller, gezonder voor henzelf en het milieu en voor minder kosten willen verplaatsen. Sinds de oprichting van het bedrijf is de verkoop van fietsen via Upway verzevenvoudigd en is het team verdubbeld naar dertig mensen. Upway is inmiddels begonnen met de Europese uitrol in Duitsland, België en Nederland, eind 2022 zal Upway ook lanceren in Amerika.

 

Share Button