Nederlandse belegger geen vertrouwen dat eigen portefeuille duurzaamheidswensen weerspiegelt

Nederlandse particuliere beleggers zijn zeer geïnteresseerd in duurzaam beleggen, maar ze hebben er weinig vertrouwen in dat hun belangstelling wordt weerspiegeld in hun beleggingsportefeuille. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Capital Preferences onder 2.000 particuliere beleggers in Australië, Hongkong, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, de VS, België en Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders zeer negatief zijn als het gaat om inzicht in hun eigen voorkeuren voor duurzaam beleggen en hoe deze tot uiting zouden moeten komen in hun portefeuille. Financiële adviseurs die hun cliënten een gepersonaliseerde klantervaring kunnen bieden op het gebied van duurzaam beleggen, zullen volgens Capital Preferences enorme winst boeken in termen van klantloyaliteit, reputatie en beheerd vermogen.

Nederlandse beleggers vinden ESG belangrijk, maar ze zien het niet terug in hun portefeuille

Ondanks de grote wereldwijde belangstelling voor ESG, is slechts een fractie van de beleggers ervan overtuigd dat hun portefeuille volledig is afgestemd op wat zij als belangrijke duurzaamheidsfactoren beschouwen. Wereldwijd worden beleggers zich steeds meer bewust van het belang van duurzame beleggingsdoelstellingen; onder Nederlandse beleggers geeft ongeveer tweederde (64%) aan ESG belangrijk of zeer belangrijk te vinden in hun beleggingsportefeuille, ongeacht het belegbare vermogen en de leeftijdsgroep.

Slechts 1 op de 6 (16%) van deze beleggers heeft echter een hoogwaardige klantervaring met betrekking tot duurzaam beleggen. Anders gezegd, 5 van de 6 beleggers die ESG belangrijk vinden, hebben op dit moment GEEN goede ervaring. Uit het onderzoek van Capital Preferences volgt dat hoewel de meeste Nederlandse beleggers nauwe afstemming met hun financieel adviseur over beleggingsvoorkeuren ten aanzien van duurzaamheid essentieel vinden, dit meestal ontbreekt.

Nederlandse ESG-belegger heeft meer kennis en advies nodig

Slechts 21% van de Nederlandse beleggers met belangstelling voor ESG heeft er vertrouwen in dat hun huidige beleggingsportefeuille volledig is afgestemd op hun duurzaamheidsvoorkeuren. Waarom? Zowel beleggers als adviseurs hebben behoefte aan meer ESG-kennis, zegt mede-oprichter en CEO van Capital Preferences, Bernard Del Rey: “Met de aanstaande MiFID-regelgeving in augustus, die aanbieders verplicht om de ESG-voorkeuren van klanten te begrijpen, is de kenniskloof zorgwekkend. De onderzoeksresultaten onderstrepen de noodzaak om beleggingsadviseurs te voorzien van tools die hen kunnen helpen bij de vergroting van de ESG-kennis van hun klanten en hen kunnen helpen bij het bepalen van hun ESG-voorkeuren.”Meer dan de helft van de beleggers is niet op de hoogte van specifieke ESG-beleggingsmogelijkheden. Zij hebben hulp nodig bij het ontdekken van hun eigen ESG-voorkeuren. Van de beleggers die zeggen dat ESG enigszins belangrijk, belangrijk of zeer belangrijk is:

  • … kan slechts 33% van de Nederlandse beleggers aangeven hoeveel zij willen beleggen in ESG, en
  • … weet slechts 25% van de Nederlandse beleggers hoe zij de afzonderlijke ESG-pijlers, Environment, Society en Governance in hun portefeuille willen opnemen.

De rol van de financieel adviseur is essentieel

Duidelijkheid en betrokkenheid van de financieel adviseur is een belangrijk element van een kwalitatief goede beleggingservaring, zo blijkt uit het onderzoek van Capital Preferences. Van de beleggers met op zijn minst enige interesse in ESG (en die duurzaam beleggen hebben besproken met hun financieel adviseur):

  • … geeft slechts 30% van de Nederlandse beleggers aan dat hun adviseur ESG-beleggingsmogelijkheden duidelijk uitlegt, en
  • … denkt 43% van de Nederlandse beleggers dat hun adviseur zich inzet om hen te helpen duurzaam te beleggen.

Beleggers vinden het ook belangrijk dat hun financieel adviseur informatie verstrekt over de impact van hun beleggingen. Van de beleggers die ESG belangrijk vinden:

  • … ontvangt 44% van de Nederlandse beleggers regelmatig rapportages over de impact van hun ESG-beleggingen, en
  • … zegt slechts 38% van de Nederlandse beleggers dat de communicatie die zij ontvangen een zeer duidelijk inzicht verschaft in de impact van hun ESG-beleggingen.

Het leveren van een hoogwaardige ESG-beleggingservaring door een adviseur begint met het begrijpen van de unieke ESG-voorkeuren van zijn klant en het volgen van die voorkeuren tijdens het adviesproces.

Grote kans voor financiële dienstverleners

Financiële dienstverleners hebben een geweldige kans om op dit gebied een stap extra voor hun klanten te zetten. Slechts 1 op de 6 (16%) beleggers krijgt een hoogwaardige ESG-beleggingservaring. Degenen die dat wel krijgen en hun ESG-beleggingsvoorkeuren weerspiegeld zien in hun portefeuille, belonen hun financiële dienstverlener met een grotere klantloyaliteit, meer referrals en extra AUM:

Over het onderzoek van Capital Preferences

Tussen augustus 2021 en april/mei 2022 heeft Capital Preferences een onafhankelijk online onderzoek laten uitvoeren: ‘ESG is Personal: A Study of ESG Preferences and Advisory Practices’. Het doel van dit onderzoek onder meer dan 2.000 beleggers uit Australië, Hongkong, Singapore, het VK, de VS, België en Nederland was om hun duurzame beleggingsvoorkeuren in kaart te brengen en bepalende factoren van hoogwaardige ESG-beleggingservaringen te identificeren. De beleggers die hebben deelgenomen aan het onderzoek hebben een belegbaar vermogen dat varieert tussen USD 50.000 en USD 5.000.000 (of het equivalent daarvan) en beleggen met een financieel adviseur via hun bank, onafhankelijke adviseur, of online. In Nederland hebben 317 beleggers aan het onderzoek deelgenomen.

Download de infographic van de Nederlandse resultaten

Share Button