Europese Invesdor Groep en Nederlandse Oneplanetcrowd bundelen krachten en vormen toonaangevend Europees crowdfundingplatform

De Invesdor Groep – een leidend financieringsplatform in Europa – en Oneplanetcrowd – het eerste duurzame crowdfundingplatform van Nederland – kondigen aan te fuseren. Hierdoor ontstaat één van de grootste crowdfundingplatforms in Europa. Met ruim 170.000 investeerders heeft de nieuwe combinatie meer dan 438 miljoen euro in meer dan 800 projecten geïnvesteerd. Door de fusie* krijgt Oneplanetcrowd toegang tot investeerders van de Invesdor Groep – die al actief is in Finland, Duitsland en Oostenrijk – terwijl Invesdor gebruik kan maken van de expertise en het netwerk dat Oneplanetcrowd heeft opgebouwd als het meest duurzame financieringsplatform in de Benelux. Beide fusiepartners delen de ambitie om impactondernemers en investeerders uit de hele Europese Unie samen te brengen. Ook maakt de krachtenbundeling de weg vrij voor Europese expansie met als doel marktleider in Europa te worden.

Nu banken zich steeds verder terugtrekken, is de vraag naar rechtstreekse financiering van innovatieve scale-ups en duurzame energieprojecten in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Het overbruggen van deze financieringskloof voor innovatie en de duurzame energietransitie in Europa heeft in de tussentijd alleen maar aan urgentie gewonnen. Wereldwijd is het financieringsgat 4 tot 6 biljoen dollar per jaar [1] om te transformeren naar een koolstofarme economie.  De introductie van de pan-Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning (ECSP) en de mogelijkheid om aandelen en obligaties met behulp van blockchaintechnologie te digitaliseren, toont aan dat de EU crowdfunding hoog op de politieke agenda heeft gezet om een Capital Markets Unie (CMU) te creëren. Hiermee zou daadwerkelijk één kapitaalmarkt binnen de gehele EU ontstaan. Invesdor en Oneplanetcrowd zijn pioniers in deze snelgroeiende markt en bundelen nu hun krachten om een sterk Europees financieringsplatform te vormen.

Pan-Europese financiering van impactbedrijven en verbeterde verhandelbaarheid obligaties

Via het financieringsplatform kunnen scale-ups, duurzame energieprojecten en impactondernemers uit heel Europa tegen lage transactiekosten rechtstreeks financiering ophalen bij particuliere en professionele investeerders. In de komende maanden kunnen beleggers uit alle EU-lidstaten obligaties van andere Europese investeerders tussentijds aankopen, verkopen of uitwisselen, waardoor investeringen via crowdfunding meer liquide worden. Bovendien kunnen veelbelovende Nederlandse scale-ups met internationale groeiambities zo niet alleen in Nederland, maar óók in andere Europese landen financiering ophalen.

Fusie maakt weg vrij voor expansie in veelbelovende groeimarkt

Christopher Grätz, medeoprichter en CEO van Invesdor, blijft aan als CEO van de Groep, terwijl Maarten de Jong, medeoprichter en managing director van Oneplanetcrowd, toetreedt tot het managementteam en de leiding krijgt over alle activiteiten in de Benelux. Coenraad de Vries en Laura Rooseboom van Start Green Capital – initiatiefnemers en medeoprichters van Oneplanetcrowd – blijven actief betrokken, onder meer bij de implementatie van het duurzaamheidsbeleid en de internationalisering. Daarnaast neemt De Vries plaats in de Raad van Commissarissen.

“Deze fusie maakt de weg vrij om de energietransitie en innovatie in Europa te versnellen. Met een sterke focus op scale-ups en duurzame energieprojecten zijn wij het eerste platform in de EU dat dit brede scala aan duurzame financieringsproposities aanbiedt en investeerders, projectontwikkelaars en bedrijven in EU-lidstaten met elkaar verbindt. Bovendien kunnen we de verhandelbaarheid van onze beleggingsproducten vergroten door gebruik te maken van geavanceerde technologie. Deze fusie plaatst ons in de voorhoede van crowdfunding en we sluiten overnames van partijen in andere landen op termijn niet uit”, aldus Christopher Grätz.

“Het betrekken van burgers bij de financiering van de energietransitie is iets waarnaar veel EU-lidstaten streven en in toenemende mate is dit zelfs een vereiste. Crowdfunding kan hierbij een cruciale rol spelen”, voegt Maarten de Jong hieraan toe. Onder zijn leiding was Oneplanetcrowd het derde financieringsplatform in Europa dat de ECSP-vergunning heeft verworven. “Deze vergunning geeft ons een flinke voorsprong in deze veelbelovende groeimarkt, die alleen in onze belangrijkste markten al een marktwaarde vertegenwoordigt van 2,47 miljard euro [2]. Het stelt ons in staat om ons te positioneren als één grote gevestigde speler, die aan strenge Europese kwaliteitscriteria voldoet. Met deze Europese wet- en regelgeving is de markt volwassen en transparanter geworden.”

*De fusie krijgt doorgang onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders.

[1] Emissions Gap Report 2022

[2] The 2nd Global Alternative Finance Market Benchmarking Report (2021)

Share Button