Investeer in de bijzondere en duurzame zuivelcoöperatie De Fryske

Bron
De Fryske

Duurzame kaasmaker de Fryske wil meer impact maken in de zuivelwereld en dat kan alleen als ze groter wordt. Voor die groei is kapitaal nodig. Dat gaat het Friese bedrijf ophalen door middel van sharefunding. Het bedrijf wordt geherstructureerd naar een coöperatie, zodat zowel haar boeren als ook enthousiaste klanten mede-eigenaar kunnen worden van de Fryske.

Catharinus Wierda: oprichter van de Fryske: “De tijd rijp is voor de Fryske, dat gevoel heb ik sterker dan ooit. Consumenten vragen om duurzame kaas, de natuur roept om hulp en de markt schreeuwt om verandering. Daarom willen we in 2023 sterk gaan groeien. Om die groei mogelijk te maken, zetten we een grote stap: ik ga namelijk het eigenaarschap van de Fryske delen.”

Dat gedeeld eigenaarschap betekent dat de Fryske aandelen gaat verkopen. Die aandelen zijn nu al te reserveren en worden vanaf circa 14 juni 2023 te koop gesteld via het groene investeringsplatform Broccoli.

Coöperatie

De Fryske wil niet alleen groter worden, “maar we willen óók onze boeren, afnemers, leveranciers en klanten meer bij het bedrijf betrekken,” aldus Wierda. “Dat doen we door een coöperatie op te richten. In de Fryske Coöperatie werkt iedereen écht samen. De hele keten, van land tot klant, krijgt de kans om te participeren in de coöperatie en zo mede-eigenaar te worden van het bedrijf. Zo kunnen we gezamenlijk de zuivelwereld veranderen.”

Meer groei = meer kaas

De Fryske begon in 2017 met kaas verkopen en wordt inmiddels in heel Friesland verkocht. De kazen liggen landelijk in de schappen bij Plus en Albert Heijn. Meer impact maken betekent meer kaas verkopen. Een flinke groei in verkoop vraagt dus om een veel grotere voorraad. De Fryske gaat dan ook 90% van het kapitaal gebruiken voor een grotere kaasvoorraad. Wierda: “De overige 10% besteden we aan sales en marketing. We willen immers meer klanten bereiken: online, in de retail, in de foodservicebranche en via export.”

Ook investeren in De Fryske?

Naast leveranciers en klanten kunnen ook zakelijke en particuliere investeerders mede-eigenaar worden. Meedoen aan het verduurzamen van de landbouwsector en investeren in de toekomst van de Fryske kan al vanaf € 500,-. Reserveer alvast een plek in deze bijzondere zuivelcoöperatie via www.defryske.frl/investeren.

Meer over de Fryske

De Fryske is een kaasmaker die zich richt op duurzaamheid en het veranderen van het huidige zuivelsysteem. Ze werkt vanuit drie pijlers: vriendelijker voor weidevogels, liefdevoller voor koeien en eerlijker voor boeren. De boeren laten minstens 20% van het grasland met rust, waardoor er kruidenrijk grasland ontstaat en er genoeg voeding en schuilplaatsen zijn voor weidevogels. De koeien staan tenminste 180 dagen per jaar in de wei, hebben ruime stallen en eten voornamelijk gras zonder veevoer op basis van soja of palm. De Fryske betaalt de boeren een eerlijke prijs voor hun melk. De kazen van De Fryske zijn prijswinnend, zijn als vogelvriendelijk erkend door de Vogelbescherming en voldoen aan het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Share Button