Carbon Equity haalt EUR 6mn op om investeringen in baanbrekende klimaattechnologie toegankelijker te maken

Partner

Carbon Equity, ’s werelds eerste platform voor klimaat venture capital en private equity-investeringsfondsen, heeft €6 miljoen aan groeifinanciering opgehaald onder leiding van BlackFin Capital Partners en met participatie van 4Impact. De scale-up heeft tot nu toe in totaal €9 miljoen opgehaald.

Het platform biedt particulieren de unieke kans om in portefeuilles van baanbrekende, niet beursgenoteerde klimaattechnologie bedrijven te investeren, van CO2 neutraal staal tot plantaardige proteïnen. Dit doen ze door vanaf EUR 100.000 toegang te geven tot durfkapitaal en private-equity fondsen waar normaliter alleen zeer vermogende of institutionele investeerders in kunnen investeren.

Carbon Equity is snel gegroeid, waarbij het beheerd vermogen (AUM) met 300% is gestegen sinds de laatste financieringsronde in 2022. Het groeikapitaal zal worden ingezet om internationaal uit te breiden, integraties met banken en vermogensbeheerders te bouwen en een eerste ELTIF-fonds te lanceren, dat de toegang zal verlagen tot €25.000.

“Bij BlackFin hebben we Jacqueline en het team vanaf dag één gevolgd en zijn we zeer onder de indruk van hun visie en tractie. We zijn ervan overtuigd dat het ontsluiten van private equity voor particulieren, één van de grootste kansen vormt voor het vermogensbeheer van de toekomst. We kijken ernaar uit Carbon Equity te ondersteunen in hun missie om impact private equity investeringen overal binnen Europa voor particulieren toegankelijk te maken”, aldus Pauline Brunel van BlackFin Capital Partners.

Toenemende interesse voor private markten en duurzame investeringen

Volgens Bain & Company bezitten individuele beleggers ongeveer $150 biljoen, oftewel 50%, van het wereldwijde beheerd vermogen. Ze zijn echter goed voor slechts 16% van het beheerd vermogen in alternatieve beleggingsfondsen. Het overgrote deel van individuele beleggers heeft geen toegang tot dergelijke fondsen door hoge investeringsdrempels en wettelijke belemmeringen.

Toch is 69% van vermogende particulieren geïnteresseerd in investeringen in private markets, vanwege aantrekkelijke rendementen en de mogelijkheid tot betere spreiding van het belegd vermogen. Daarnaast is de interesse in duurzame investeringen sterk gestegen. Morgan Stanley constateerde dat 85% van de particulieren- en 95% van de millennial-investeerders interesse heeft in duurzame investeringen.

“Langzaam maar zeker verschuift ons perspectief op geld van louter een doel op zich naar een middel om ’s werelds grootste uitdagingen aan te pakken,” zegt Jacqueline van den Ende, CEO van Carbon Equity. “Investeringen in klimaatoplossingen, zoals de giga batterijen van Form Energy die tot 100 uur energie kunnen opslaan tegen 10% van de kosten van lithium batterijen, zijn niet alleen gaaf, maar ook impactvol en potentieel zeer winstgevend, gezien de verwachte jaarlijkse marktgroei van 32% voor lange termijn energieopslag.”

Investeringskloof overbruggen

Carbon Equity vereenvoudigt de toegang tot private equity en venture capital middels haar digitale platform en relatief lage instap. Met een ervaren team van investeringsprofessionals van onder meer Alpinvest, selecteert Carbon Equity fondsen die aantoonbaar klimaatimpact kunnen realiseren én in het verleden sterke financiële resultaten hebben gerealiseerd. Via Carbon Equity investeren investeerders in echte klimaatoplossingen, waaronder bedrijven zoals Koloma, Form Energy en Woltair.

Over Carbon Equity

Carbon Equity is een klimaattechnologie investeringsplatform dat toegang geeft tot venture capital en private equity fondsen. De ambitie van Carbon Equity is om de transitie naar een fossielvrije economie te versnellen door samen met miljoenen mensen miljarden in klimaattechnologie te investeren. Carbon Equity voorziet in de snelgroeiende vraag naar investeringen met tastbare en directe klimaat impact, en een aantrekkelijk rendement. Carbon Equity is opgericht in 2021 door een team van ervaren tech ondernemers en investeerders en heeft sindsdien ruim €150 miljoen opgehaald voor haar klimaatfondsen.

Over BlackFin Capital Partners

BlackFin Capital Partners is een private equity- en venture capital-fonds dat investeert in Europese bedrijven in financiële dienstverlening en technologie, met meer dan $3 miljard aan beheerd vermogen vanaf juni 2023. BlackFin beheert meer dan $600 miljoen in haar venture-strategie en heeft tot nu toe geïnvesteerd in ongeveer 20 snelgroeiende fintech- en insurtech-bedrijven.

 

Share Button