Doorbraak Follow This: 27 institutionele beleggers dienen klimaatresolutie in bij Shell

Een groep van 27 grote beleggers, waaronder Europa’s grootste belegger Amundi, voeren de druk op Shell op. De beleggers, die samen meer dan € 3,9 biljoen* beheren, hebben samen met de groene aandeelhoudersgroep Follow This een aandeelhoudersresolutie ingediend. De klimaatresolutie vraagt Shell om zijn CO2-uitstoot te verlagen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. De beleggers bezitten gezamenlijk ongeveer 5%# van de aandelen van Shell.

“Een doorbraak in onze campagne,” zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This, “voor het eerst wordt onze oproep aan Shell niet gedaan door een milieuorganisatie, maar door de grootste beleggers in Europa.”

“Deze buitengewone stap laat zien hoe toegewijd deze beleggers zijn om de klimaatcrisis bij de bron aan te pakken,” vervolgt Van Baal. “Deze escalatie van 27 toonaangevende beleggers plaatst onze oproep aan Shell centraal voor alle institutionele beleggers.”

Matt Crossman, Stewardship Directeur bij mede-indiener Rathbones Group (Verenigd Koningrijk): “Met 2023 als het warmste jaar ooit en COP28 die het ‘begin van het einde van het fossiele brandstoftijdperk’ aangeeft, realiseren we ons meer dan ooit dat klimaatverandering winnaars en verliezers zal creëren. We hopen prikkels te creëren voor het senior management om de strategie in lijn te brengen met klimaatscenario’s die de wereld ten goede zullen komen.

Diandra Soobiah, Hoofd Verantwoord Beleggen bij NEST (VK): “We dringen er bij Shell op aan om een geloofwaardig doel te stellen voor productemissies (Scope 3). Dit zou leiderschap tonen en laten zien dat Shell serieus is over de overgang van zijn bedrijf en een rol spelen bij het genereren van werkelijke verandering in de wereld.

AP4 (Zweden): “We realiseren ons de noodzaak van fossiele brandstoffen op de korte termijn en we ondersteunen het idee van geïntegreerde energiebedrijven die hun bedrijfsmodellen transformeren.

Pension Protection Fund (VK): ”Door de Follow This-resolutie mede in te dienen, willen we een duidelijk signaal afgeven aan het Shell-bestuur over het belang van het stellen en behalen van op Parijs afgestemde CO2-reductiedoelen. Shell heeft een reële kans om een betekenisvolle verandering in de samenleving teweeg te brengen en wij willen samenwerken om de totale wereldwijde uitstoot dit decennium met bijna de helft te helpen verminderen.

Uitgebreide citaten van deze en andere beleggers zijn beschikbaar in het bijgevoegde document.

Aandeelhouders hebben de sleutel in handen

“We verwachten dat het aantal stemmen zal toenemen als meer beleggers het voorbeeld van hun toonaangevende collega’s zullen volgen bij Shell. Het minimale wat beleggers kunnen doen, is stemmen voor verandering,” zegt Van Baal. In 2023 stemde 20% van de aandeelhouders voor de Follow This klimaatresolutie.

“Grote aandeelhouders hebben de sleutel in handen om de klimaatcrisis aan te pakken met hun stemrecht tijdens aandeelhoudersvergaderingen. Shell zal alleen veranderen als meer aandeelhouders voor verandering stemmen. De resolutie is ontworpen om Shell een aandeelhoudersmandaat te geven om de energietransitie te leiden.”

Wijzigingen in de tekst van de klimaatresolutie

Na overleg met grote beleggers is de klimaatresolutie dit jaar herzien. De kern, emissiereductiedoelstellingen in lijn met Parijs, bleef behouden. De belangrijkste verschillen met 2023 zijn dat ‘2030 doel’ is vervangen door ‘middellange-termijndoelen’ en dat de supporting statement (ondersteunende verklaring) volledig is herschreven naar de wens van beleggers voor een meer neutrale tekst die uitsluitend gericht is op emissies.

Indiendende beleggers

* De groep van 27 beleggers uit België, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland bestaat uit (beheerd vermogen tussen haakjes):

 • Amundi (€1.973 miljard)
 • Scottish Widows (€200 miljard)
 • Candriam (€140 miljard)
 • Rathbones Group (€100 miljard)
 • Groupama AM (€95 miljard)
 • Edmond de Rothschild Asset Management (EDRAM) (€71 miljard)
 • Degroof Petercam Asset Management (DPAM) (€51 miljard)
 • Brunel (€44 miljard)
 • AP3 (€44 miljard)
 • AP4 (€40 miljard)
 • NEST (€40 miljard)
 • Pension Protection Fund (€38 miljard)
 • Greater Manchester Pension Fund (€37 miljard)
 • London CIV (€16 miljard)
 • Pro BTP Finance (€13 miljard)
 • Mandarine Gestion (€4 miljard)
 • Ethos Foundation (€4 miljard aan vermogen onder advies)
 • Emmi-Vorsorgestiftung (€1 miljard)

Ethos vertegenwoordigt vijf Zwitserse beleggers. Vier anderen zullen later met een publieke verklaring komen.

# Omdat sommige beleggers een deel van hun aandelen hebben gebruikt bij het indienen van de resolutie, bedroeg het totale aantal aandelen bij het indienen 114 miljoen aandelen (3,4% van de stemmen)

Waarom Shell?

De meeste beleggers gaven de voorkeur aan het indienen van een klimaatresolutie bij Shell; in 2023 verbeterde het olie- en gasbedrijf zijn klimaatdoelen niet en maakte de nieuwe CEO zelfs terugtrekkende bewegingen.

Share Button