Dutch Climate Systems start crowdfunding actie voor revolutie in de airco-wereld

Vanaf vandaag te beluisteren: Hoe een airco uit Nederland de aarde gaat afkoelen. Deze podcast van het innovatieve bedrijf Dutch Climate Systems (DCS) wordt gepresenteerd door duurzaamheidsvoorvechter Harm Edens. Het markeert de start van een veelbelovende crowdfunding actie om DCS’s innovatieve ICECUBE-airconditioner sneller op te schalen. Een even revolutionaire als cruciale ontwikkeling, ook voor onze planeet. De huidige airconditioner-industrie levert tijdens het koelen namelijk een grote bijdrage aan de opwarming van de aarde. Dit komt door het enorme energieverbruik (al meer dan 10% van alle elektrische energie wereldwijd) en het gebruik van superbroeikasgassen (zogenaamde F-gassen) als koudemiddel. De ICECUBE is anders: 80% zuiniger, gemaakt van gerecycled kunststof en vrij van vervuilende broeikasgassen. Zo gaat een airco uit Nederland de hele aarde afkoelen.  

Cooling the Planet

In de podcast van Dutch Climate Systems gaat Harm Edens in gesprek met duurzaam ondernemer Maurits Groen (bekend van o.a. Kipster en WakaWaka), Joos Ockels (echtgenoot van de overleden Wubbo Ockels, Nederlands eerste astronaut), Wouter Scheepens (Directeur MVO Nederland), Martijn Hildebrand (F-gassen expert Rijkswaterstaat), en GroenLinks-PvdA-Tweede Kamerlid Joris Thijssen (voormalig directeur Greenpeace). Daarnaast vertellen DCS-directeur en oprichter Ton Letwory en ICECUBE-ontwikkelaar Arthur van der Lee meer over de crowdfunding actie en waarom deze zo belangrijk is. Bestaande airco’s behoren paradoxaal genoeg tot de belangrijkste veroorzakers van de opwarming van de aarde. De missie van DCS is glashelder: Cooling the Planet. En een duurzame oplossing voor de groeiende vraag naar airconditioning is just the way to do it.

Het aantal airconditioners groeit exponentieel, en daarmee ook de schade voor het klimaat

Wereldwijd groeit het aantal airconditioners van 1,6 miljard naar 5,6 miljard in 2050 (bron: International Energy Agency). In Nederland worden jaarlijks honderdduizenden airconditioners aan particulieren verkocht, die niet alleen energie slurpen maar ook F-gassen bevatten. F-gassen zijn superbroeikasgassen die vaak duizenden keren meer broeikaspotentie hebben dan CO2 en altijd lekken. Als we alleen al deze F-gassen niet meer zouden gebruiken, kunnen we bijna een halve graad van de wereldwijde opwarming voorkomen.

De ICECUBE is uitontwikkeld en draait bij tevreden klanten

De ICECUBE is geheel in Nederland ontwikkeld en wordt in Nederland geproduceerd door middel van een hightech kunststof productietechnologie, waardoor het product schaalbaar en betaalbaar is. De ICECUBE is gemaakt van gerecycled plastic en opgebouwd uit modulaire “Legoblokjes”. De ICECUBE draait bij verschillende klanten op kantoren en scholen. Daar levert de ICECUBE niet alleen krachtige koeling, maar ook ventilatie.  Om de DCS klant Henk Koster van Koston Isolatie te citeren: “De ICECUBE werkt fantastisch goed”.

Luisteren en funden voor snellere opschaling van deze klimaatoplossing

De podcast Dutch Climate Systems – Hoe een airco uit Nederland de aarde gaat afkoelen is vanaf vandaag te beluisteren via alle bekende podcastplatforms. De crowdfunding actie wordt tegelijkertijd publiekelijk gelanceerd. De financiering is bedoeld om het bedrijf sneller te laten groeien, zodat deze belangrijke klimaatoplossing sneller verspreid kan worden. Met de crowdfunding wil het bedrijf ook belangrijke stappen zetten naar een ICECUBE voor particulieren. Tot op heden is de ICECUBE alleen geschikt voor de utiliteitsbouw, terwijl de vraag voor het koelen van woningen enorm is. Uiteindelijk moet de ICECUBE wereldwijd verkocht gaan worden.

Steward ownership

DCS kiest voor crowdfunding, omdat ze geen investeerders aan boord willen hebben die op de korte termijn gericht zijn. DCS is een voorbeeld van een bedrijf met steward ownership, waarbij de missie Cooling the Planet centraal staat. Directeur Ton Letwory: “Vergis je niet, wij hebben wel degelijk een winstoogmerk. Maar ons doel is die winst in te zetten om nog meer nuttige dingen te doen voor de wereld.”

Share Button