Triodos Bank levert betekenisvolle positieve verandering en sterke financiële prestaties in 2023

Triodos Bank, sinds 1980 toonaangevend op het gebied van duurzaam bankieren, heeft vandaag haar prestaties voor 2023 bekendgemaakt. Het jaarverslag over 2023 is vandaag ook gepubliceerd en is hier beschikbaar: www.annual-report-triodos.com

Betekenisvolle positieve impact

 • Eerste bank die zich aansluit bij de wereldwijde campagne voor een voorgesteld non-proliferatieverdrag voor fossiele brandstoffen
 • EUR 23,2 miljard (2022: EUR 22,6 miljard) aan totaal beheerd vermogen gericht op positieve impact in onze vijf transitiethema’s en woninghypotheken
 • Genoemd tot meest actieve lead arranger op het gebied van schone energie wereldwijd op basis van het totale aantal deals (140)
 • Op nummer 3 in de mondiale 2023 Sustainable Banking League Table

Verbeterd rendement en solide financiële positie

 • Nettowinst steeg met 55% tot EUR 77,2 miljoen (2022: EUR 49,8 miljoen)
 • Rendement op eigen vermogen (RoE) steeg met 2,1%-punten tot 6,1% (2022: 4,0%)
 • Cost to Income ratio (C/I) verbeterd met 7%-punten tot 73% (2022: 80%)
 • Triodos Bank blijft goed gekapitaliseerd, met een CET1 ratio van 16,7% (2022: 17,3%) en een Total Capital Ratio van 20,4% (2022: 21,0%).
 • Voorgesteld slotdividend van EUR 2,84 per Certificaat (DR). Inclusief het interimdividend van EUR 1,23 per DR resulteert dit in een totaal dividend van EUR 4,07 per DR.

Strategische en operationele hoogtepunten

 • Aanzienlijke voortzetting van de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf en ondernemers in alle vijf de landen waar Triodos Bank actief is
 • Commerciële initiatieven zoals ‘Save Fossil Free’ en verbeteringen aan onze kaarten en bankapps hebben bijgedragen aan de gestage groei van ons klantenbestand tot meer dan 746k
 • Aanzienlijke vooruitgang bij de implementatie van ons bedrijfsmodel om de positieve impact te vergroten, voltooiing van de implementatie in 2024 met volledige voordelen in 2025
 • Notering van certificaten van aandelen op een multilaterale handelsfaciliteit (MTF)
 • De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Triodos Bank geïnformeerd dat zij de in maart 2019 gegeven aanwijzing om tekortkomingen in de naleving van wetgeving met betrekking tot anti-witwassen en het tegengaan van financiering van terrorisme te verhelpen, heeft beëindigd.

Jeroen Rijpkema, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur: “De sterke resultaten die we in 2023 hebben behaald, de beste ooit in de geschiedenis van Triodos Bank, laten zien dat ons bedrijfsmodel om positieve impact te combineren met solide financiële resultaten in een behoefte voorziet. Door voorop te blijven lopen in het financieren van positieve verandering, stellen we onze gemeenschap van beleggers, klanten, medewerkers en andere belangrijke stakeholders in staat om deze uitdagingen aan te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat de missie van Triodos Bank relevanter is dan ooit.

Naast de sterke prestaties van de bank in 2023 hebben we ook vooruitgang geboekt op het gebied van operationele en strategische doelstellingen. We hebben ons klantenbestand uitgebreid door nieuwe klanten aan te trekken die van hun bank een positieve impact verwachten en de diensten die ze nodig hebben. We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt met het herontwerpen van ons operationele model, een overgang die in 2024 volledig zal zijn geïmplementeerd. En de verhandelbaarheid van Depository Receipts (DR’s) is hersteld via hun notering op een multilaterale handelsfaciliteit (MTF). We erkennen dat de verhandelbaarheid verder moet worden verbeterd, aangezien de handelsvolumes en prijsvorming tot op heden niet voldoen aan de verwachtingen van veel DR-houders. Triodos Bank zal de verhandelbaarheid indirect blijven verbeteren door onze bedrijfsactiviteiten te verbeteren om positieve effecten te creëren en door onze doelstellingen op het gebied van rendement op eigen vermogen en kosten ten opzichte van inkomsten te realiseren. We hebben toegezegd het MTF na zes maanden te evalueren en dit werk is nu in volle gang. Ik kijk ernaar uit om de uitkomsten van de evaluatie, onze conclusies en de volgende stappen met u te delen tijdens onze Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) op 17 mei 2024. Tijdens deze AVA zullen onze certificaathouders voor het eerst kunnen stemmen, een belangrijke stap voorwaarts in ons proces om het bestuur van de bank te moderniseren.

Samengevat hebben we in 2023 op veel fronten grote vooruitgang geboekt en zijn we vastbesloten om geld te blijven inzetten voor een positieve impact ten gunste van al onze belanghebbenden.”

Share Button