‘Groene’ of ‘duurzame’ beleggingsfondsen steken uw geld vaak tóch in fossiele industrie

Meer dan de helft van alle beleggingsfondsen die woorden als ‘duurzaam’ of ‘groen’ in de fondsnaam hebben, investeren alsnog in olie-, gas of kolenbedrijven. Wie graag duurzaam belegt, steekt zijn geld zo onbedoeld misschien toch in fossiele bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico en Follow the Money, in samenwerking met negen Europese media, waaronder Le Monde, Handelsblatt, De Tijd en El País. Zij bekeken bijna 1.300 Europese fondsen met variaties op ‘duurzaamheid’ in de titel, en onderzochten vervolgens of er ook olie-, gas- en kolenbedrijven tussen de investeringen zaten.

De media onderzochten 1.277 beleggingsfondsen die in Europa worden aangeboden én die in hun naam duurzaamheids­termen gebruiken. Alles samen gaat het om bijna 300.000 investeringen, waarvan 47.515 unieke beleggingen, in hetzelfde bedrijf dus. Uit de resultaten blijkt dat 551 van die ‘duurzame’ fondsen, of meer dan vier op de tien (43%), investeren in fossielebrandstofbedrijven. Het gaat om bedrijven die nog meer dan 1 procent van hun winst halen uit steenkoolmijnen en/of meer dan 50 procent van hun winst uit gas en/of olie. Samen pompen de ‘duurzame’ fondsen voor 6,8 miljard euro in 552 fossiele bedrijven.

Lees meer over het onderzoek

Share Button