Invesdor realiseert grootste duurzame crowdfinanciering in Europa

Bron
Invesdor

Met een jaarlijkse elektriciteitsproductie van 1,5 terawattuur is Windpark Fryslân in het Friese deel van het IJsselmeer het grootste windpark in een binnenwater ter wereld. Om de inwoners van de regio bij dit mooie project te betrekken, lanceerde de Windpark Fryslân op 19 februari een financieringsronde via Invesdor. Na slechts 24 uur was er al meer dan 6 miljoen euro opgehaald. Aan het einde van de financieringscampagne op 29 maart 2024 was er 27 miljoen euro aan investeerdersgelden beschikbaar, waardoor het financieringsvolume moest worden afgetopt op 10 miljoen euro. Daarmee is Windpark Fryslân de grootste crowdfinancieringscampagne op het gebied van duurzame energie in Europa tot nu toe.

Windpark Fryslân is gelegen in het IJsselmeer ten zuiden van de Afsluitdijk ter hoogte van Breezanddijk. Het park bestaat uit 89 windturbines van 180 meter hoog met elk een capaciteit van 4,3 megawatt. De bouwwerkzaamheden zijn in december 2021 afgerond en het windpark is volledig operationeel. Met zijn jaarlijkse elektriciteitsproductie voorziet het windpark in de elektriciteitsbehoefte vergelijkbaar met 500.000 huishoudens. Dankzij de financieringscampagne kunnen ruim 2.500 investeerders uit de regio meeprofiteren van de financiële voordelen van windenergie in de vorm van een burgerparticipatie. De gemiddelde investering per persoon was ongeveer €10.000. Voor hun investering ontvangen zij jaarlijks 7,5 % rente over een looptijd van vijf jaar.

Projectdirecteur Anne de Groot noemt de emissie een groot succes. ‘We zijn heel blij dat we zoveel mensen kunnen laten meeprofiteren van het windpark. We zien deze participanten graag als ambassadeurs van het windpark en van de energietransitie. We gaan ze komende jaren  op de hoogte houden  van de ontwikkelingen in het windpark, zodat ze ook zien en beleven waarin ze geïnvesteerd hebben.

De enorme interesse van de inwoners van Friesland in de financieringsronde voor Windpark Fryslân bewijst dat veel particulieren willen meefinancieren aan de energietransitie en onderstreept het belang van burgerparticipatie in duurzame energieprojecten“, zegt Christopher Grätz, CEO van de Invesdor Group. “Met crowdfinanciering via Invesdor stellen we lokale burgers in staat om ook met kleine bedragen rendabel te investeren. Dit draagt in grote mate bij aan de acceptatie van dergelijke projecten.

In de afgelopen twaalf jaar heeft Invesdor zich ontwikkeld van een bedrijf in één land tot een crowdfundingplatform met een pan-Europese aanwezigheid en kantoren in Berlijn, Amsterdam, Wenen en Helsinki. Door deze strategische locaties en lokale expertise kan Invesdor de gehele Europese markt bedienen en ondernemers toegang bieden tot internationaal kapitaal.

De samenwerking met Invesdor verliep erg soepel. Ze denken goed mee en hebben een uitgebreide serviceafdeling die alle vragen kon beantwoorden die potentiële investeerders hadden. Dit is van grote meerwaarde voor onze doelgroep geweest.” Aldus Wendy Hoogeboom, Communicatieadviseur Windpark Fryslân.

Vandaag de dag is Invesdor toonaangevend op het gebied van impact investing en gebruikt het zijn platform om duurzame bedrijven en projecten in Europa te ondersteunen die aansluiten bij de waarden van zijn diverse investeerdersbasis.

Share Button