Onderzoek onthuld: Europese ‘groene’ investeringen bevatten miljarden in fossiele-brandstofgiganten

Bron
Voxeurop

In 2024 hadden banken en andere vermogensbeheerders beleggingen ter waarde van meer dan 33 miljard dollar in de grootste oliemaatschappijen die verantwoordelijk zijn voor 18% van de jaarlijkse wereldwijde uitstoot van broeikasgassen via zogenaamde “groene” fondsen die zogenaamd een duurzame economie bepleiten, zo blijkt uit een onderzoek van Voxeurop en The Guardian. De betreffende fondsen worden op de markt gebracht door grote spelers zoals JP Morgan, DWS/Deutsche Bank en BlackRock.

De “groene investeringen” van Big Oil

Een van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs is “het afstemmen van financiële stromen op een pad naar lage broeikasgasemissies en klimaatbestendige ontwikkeling”. Veel wereldwijde vermogensbeheerders blijven echter, hoewel ze de overeenkomst publiekelijk steunen, enkele van ’s werelds meest koolstofintensieve fossiele-brandstofbedrijven financieren via investeringen die als ‘groen’ worden aangeprezen.

De ‘groene’ fondsen die we hebben geïdentificeerd, zijn fondsen die openbaar maken onder de EU-verordening inzake duurzame financiering (SFDR), die in 2021 van kracht werd. Artikelen 8 en 9 van de SFDR gaan respectievelijk over de bevordering van ‘milieu- of sociale’ doelstellingen en ‘duurzame investeringen’.

De tien financiële instellingen met de grootste belangen in fossiele brandstoffen in hun Artikel 8- en 9-fondsen bezitten samen 12,6 miljard dollar, wat neerkomt op meer dan 40% van de groene investeringen in de grote koolstofbedrijven.

Belangen van vermogensbeheerders in fossiele brandstofbedrijven

Vermogensbeheerders blijven investeren in grote fossiele-brandstofbedrijven, maar behouden hun SFDR-classificaties, die dergelijke beleggingen mogelijk maken. “Het is een schande voor banken en vermogensbeheerders om miljarden te investeren in grote fossiele-brandstofbedrijven onder de noemer ‘groen beleggen’, terwijl we juist investeringen in koolstofvrije en koolstofarme energie, koolstofefficiëntie en koolstofverwijderingstechnologieën moeten versnellen”, aldus Richard Heede, hoofd van het Climate Accountability Institute.

Het onderzoek analyseerde de ‘groene’ investeringen in 37 fossiele-brandstofbedrijven die vermeld staan ​​in het Carbon Majors-rapport. 34 daarvan zijn in handen van investeerders en zijn verantwoordelijk voor 80% van de koolstofuitstoot van de gehele beursgenoteerde fossiele-energiesector. We gebruikten gegevens uit het laatste kwartaal van 2024 en het eerste kwartaal van 2025 voor beursgenoteerde bedrijven, afkomstig van de London Stock Exchange Data & Analytics.

De tien grootste CO2-uitstoters, waaronder TotalEnergies, Shell, ExxonMobil, Chevron, BP, Lukoil, Equinor en de drie overwegend staatsbedrijven Saudi Aramco, Coal India en Abu Dhabi National Oil Company, waren goed voor 60% van alle groene investeringen, goed voor een totaalbedrag van $ 21 miljard. Hiervan was $ 18 miljard afkomstig van de vijf grootste bedrijven volgens een ranglijst van 2023 voor olie- en gasproductie onder bedrijven in handen van investeerders.

Deze bedrijven waren in 2023 verantwoordelijk voor 13% van de wereldwijde broeikasgasemissies, twee keer zoveel als de jaarlijkse uitstoot van alle andere publieke en private bedrijven die in Europa actief zijn. Andere investeringen door fondsen die de EU-regels voor duurzame financiering volgen, zijn onder meer het Amerikaanse frackingbedrijf Devon Energy en het Canadese teerzandbedrijf Suncor.

Share Button