‘Duurzame beleggers moeten koers verleggen’

Het warme zomerweer inspireerde beleggers tot een zogenaamde campingrally. Na de stevige koersdaling in de eerste maanden van 2022, herstelden aandelenkoersen fors sinds half juni. Daarmee staat de MSCI wereld index in euro’s gemeten op een kleine min van ruim 1% over 2022. Achter dat cijfer schuilt een uitgebreid verhaal over de rente, de Amerikaanse dollar en de bedrijfswinsten. In dit blog geef ik mijn blik op de situatie en mijn verwachtingen voor de toekomst. Daarnaast licht ik een mutatie in onze topselectie toe. 

Obligatierente eerst sterk gestegen en daarna weer gedaald

Het is geen verrassing dat de inflatie dit jaar hoog is. Onder andere de energie- en voedingsprijzen zijn flink gestegen. Vooral het blijven stijgen van de gasprijs hakt erin. De olieprijs is namelijk na de piek in maart alweer 35% gedaald. Als gevolg van de hoge inflatie steeg de rente op 10-jaars Nederlandse staatsobligaties van -0,3% eind 2021 naar +2,3% half juni. Rond de piek in de rente kondigde de ECB een nieuwe manier aan om staatsobligaties van Zuid-Europese landen te kopen. Die had tot gevolg dat de rente weer daalde; zelfs tot onder de 1%.

Koersen volgen rente, maar dan omgekeerd

Een blik op een grafiek van de aandelenkoersen en de rente maakt veel duidelijk. De rente is belangrijk voor de waardering van aandelen. Des te lager de rente, des te interessanter aandelen zijn. Verder waren beleggers bang voor tegenvallende winstcijfers in het tweede kwartaal. Maar die vielen gelukkig erg mee en beleggers kochten weer volop aandelen.

Beleggers hebben meer pijn dan kleine min doet vermoeden

Europese beleggers in een wereldwijd mandje zijn erg geholpen door de stijging van de Amerikaanse dollar en/of de daling van de euro. In Amerikaanse dollars staat het MSCI mandje namelijk meer dan 10% in de min. Daarnaast zijn er flinke verschillen tussen groei aandelen en waarde aandelen. Door de zware weging van technologie aandelen in de AEX staat ook die index nog ruim 10% in de min. Verder bleven duurzame bedrijven aan het begin van het jaar achter. Dat kwam vooral omdat fossiele energiebedrijven en wapenproducenten gevraagd waren door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Rente blijft stijgen

Onze verwachting is dat de rente verder stijgt. De inflatie is nog steeds aanzienlijk hoger dan de rente. De inflatie blijft ook nog wel even hoog. Hoewel sommige commodity prijzen weer dalen, zien we dat nog niet terug in de consumentenprijzen. Denk maar eens aan de benzineprijs aan de pomp. Ondanks de daling van de olieprijs, betalen we nog steeds een hoge prijs voor een liter benzine of diesel, ondanks de belastingverlaging. Tekorten op de arbeidsmarkt en een ruime geldhoeveelheid dragen ook bij aan een hoge inflatie.

Waarde aandelen in dienstverlening favoriet

Bij een stijgende rente presteren koersen van waarde aandelen beter dan groei aandelen. Dat komt omdat de waardering van groei bedrijven meer afhangt van winsten verder in de toekomst, die bij een hogere rente vandaag minder waard zijn. Daarnaast hebben we een voorkeur voor bedrijven die weinig last hebben van de gestegen grondstofprijzen. Bijvoorbeeld omdat ze relatief weinig grondstoffen gebruiken, zoals dienstverleners, of omdat ze de prijsstijgingen kunnen doorberekenen aan de eindklant.

Recente mutaties in de topselectie van Duurzaam Beleggen Academie (DBAC)

DBAC houdt een topselectie bij van 40 Noord-Amerikaanse en Europese aandelen gespreid over sectoren. Maandelijks reviewen de topselectie en indien nodig vervangen we bedrijven.

De afgelopen maand hebben we twee bedrijven vervangen:

  • Analog Devices vervangen door Sage Group
  • Marsh & McLennan vervangen door W.R. Berkley

Een toelichting op deze laatste mutatie: Marsh & McLennan is een wereldwijde speler op het gebied van verzekeringsmakelaardij, risicobeheer, herverzekeringsdiensten, talentbeheer, investeringsadvies en managementadvies. Het bedrijf wordt gezien als een kwaliteitsbedrijf vanwege jarenlange groei en de sterke klantrelaties. Dat wordt door beleggers gewaardeerd met een hoge waardering. Ondanks de goede resultaten in Q2 hebben analisten de groeiverwachtingen voor Marsh & McLennan neerwaarts bijgesteld.

Het alternatief W.R. Berkley is een relatief jonge verzekeraar. Het bedrijf wordt zelfs nog geleid door de oprichter. Verzekeraars profiteren over het algemeen van een stijgende rente, omdat de reserves dan meer geld opleveren. De winstgroei van W.R. Berkley is de aankomende jaren ruim 10% hoger dan die van Marsh, terwijl de waardering ruim 30% lager ligt. Op het gebied van duurzaamheid scoort W.R. Berkley wel iets minder, maar het bedrijf heeft de ESG-score de afgelopen periode sterk verbeterd.

Loege Schilder, Directeur Duurzaam Beleggen Academie

Share Button