Wordt 2022 het jaar van duurzaam beleggen?

In deze tijd van het jaar komen veel beleggingsprofessionals met vooruitzichten voor 2022. Bij de Duurzaam Beleggen Academie doen wij daar graag aan mee. In dit blog blikken we kort terug op de goede rendementen in 2021 en kijken we vooruit naar het nieuwe beursjaar. Voor duurzame beleggers zijn er volop thema’s om rekening mee te houden.

Mooie rendementen in 2021

In het jaar 2021 zijn de koersen gemiddeld meer dan 25% gestegen. Vooraf waren veel analisten onzeker, vooral vanwege het coronavirus. Aan het begin van het jaar was ook de presidentswissel in de VS tumultueus. De koersen trokken zich er niet veel van aan. Gesteund door de lage rente en sterk stijgende bedrijfswinsten werden nieuwe koersrecords behaald.

Duurzaam beleggen in 2021

De duurzame MSCI World SRI index presteerde voor het 6e jaar op rij beter dan de standaard MSCI world index. In 2021 is het verschil ongeveer 5% in het voordeel van de duurzame index. De invoering van de SFDR-wetgeving op 10 maart was een belangrijk moment voor duurzaam beleggen. Beleggers kregen zo meer inzicht in de duurzaamheid van beleggingsfondsen. Verder stroomde in 2021 opnieuw meer geld naar duurzame beleggingsfondsen.

Inflatie en rente

De afgelopen paar maanden is de inflatie fors gestegen tot meer dan 5%. Centrale bankiers spreken al enige tijd de verwachting uit dat de hogere inflatie tijdelijk is. De corona uitbraak heeft aanvoerketens ontregeld waardoor tekorten ontstaan. Na verloop van tijd zou de logistiek moeten verbeteren en daalt de inflatie weer.

Toch maakte de Amerikaanse centrale bank in de december vergadering een draai. De FED bouwt het opkopen van obligaties sneller af en verwacht diverse renteverhogingen in 2022, 2023 en 2024. Beleggers reageerden in eerste instantie positief, maar op zichzelf is een renteverhoging niet goed voor aandelenkoersen. Met name voor de koersen van groeibedrijven met een hoge waardering.

Bedrijfswinsten

De ontwikkeling van de bedrijfswinsten is ook van belang voor de aandelenkoersen. Analisten verwachten dat de winst van bedrijven uit de Amerikaanse S&P 500 index in 2021 gemiddeld ruim 45% is gestegen ten opzichte van 2020. Dat is een uitzonderlijk hoge winstgroei, die gedeeltelijk wordt verklaard door de winstdaling in 2020 (als gevolg van de covid-uitbraak).  In 2022 wordt een winstgroei van ruim 9% verwacht. Dat is ruim boven de gemiddelde winstgroei van 5% over de periode 2011-2020 (bron: Factset).

Het coronavirus in 2022

Ook in 2022 zullen het coronavirus en bijbehorende maatregelen invloed hebben op de financiële markten. Naarmate de tijd verstrijkt passen beursgenoteerde bedrijven zich beter aan en wordt de impact kleiner. De meeste impact zullen beleggers merken aan de beweeglijkheid van de koersen. Negatieve of positieve berichten zetten de koersen in beweging, zoals we onlangs nog bij het nieuwe omicron-variant hebben gezien.

Wordt 2022 het jaar van duurzaam beleggen?

Het zou zo maar kunnen dat duurzaam beleggen in 2022 doorbreekt bij het grote publiek. Hoewel duurzaam beleggen steeds meer aandacht krijgt, zijn de meeste particuliere beleggers nog onvoldoende bezig met duurzaamheid. Door de volgende redenen kan dat in 2022 veranderen:

1) Politiek heeft grote klimaatambities

De opwarming van de aarde staat hoog op de politieke agenda. Grote bedragen worden beschikbaar gesteld voor investeringen in de energietransitie. De overheid kan dit echter niet alleen en daarom zal zij de financiële sector en beleggers (nog) meer sturen naar duurzaam beleggen door nieuwe en aangepaste regelgeving.

2) Meer inzicht in duurzaamheid van aandelen

We leven in het tijdperk van data. We kunnen tegenwoordig van alles meten en krijgen steeds meer inzicht. Ook in de duurzaamheid van bedrijven. Daarbij gaat het niet alleen meer over klimaat en milieu, maar ook over de sociale en governance kenmerken van bedrijven. Beleggers krijgen eenvoudiger toegang tot duurzame data en kunnen daarmee hun portefeuille duurzamer en verantwoorder in te richten.

3) Positieve trend duurzaam beleggen

De afgelopen jaren zijn duurzaamheid en duurzaam beleggen steeds breder geaccepteerd. In diverse trendrapporten zien we dat beleggers duurzaamheid belangrijk vinden. In 2020 publiceerde de AFM onderzoeksresultaten waarbij particuliere beleggers een voorkeur hebben voor duurzaam beleggen ook als dat leidt tot een (iets) lager rendement of hoger risico.

Het goede rendement van duurzaam beleggen in de afgelopen jaren helpt natuurlijk voor de transitie. Beleggers moeten zich overigens niet blindstaren op het rendement uit het verleden. In de toekomst zullen ook er periodes zijn waarin duurzaam beleggen minder goed presteert.

Beleggen volgens je eigen normen en waarden in 2022

Het belangrijkste is dat je met duurzaam beleggen investeert in bedrijven die werken volgens jouw normen en waarden. Als je het niet eens bent met kinderarbeid, waarom dan wel investeren in bedrijven die zich daaraan schuldig maken. Als je zelf afval netjes scheidt, waarom dan investeren in bedrijven die veel afval produceren. Zo heeft iedereen zijn eigen redenen om duurzaam te beleggen. Heb jij je redenen nog niet helder? Neem dan tijdens de kerstdagen een moment om na te denken hoe je wil dat jouw geld bijdraagt aan een mooiere wereld in 2022!

Loege Schilder, Duurzaam Beleggen Academie 

 

Share Button