Is uw beleggingsportefeuille wel toekomstbestendig?

Beleggen volgens ESG-criteria loont. Het vermindert risico’s en kan rendementen verhogen. Nog belangrijker: het maakt portefeuilles toekomstbestendig en helpt om ook op de langere termijn resultaten te behalen.

Ik begrijp dat ik als directeur van ASN Beleggingsfondsen met deze stelling op deze plek niet meteen applaus oogst. Eerst zien dan geloven, luidt het terechte credo bij beleggers. Daarom ga ik in mijn eerste bijdrage aantonen waarom de ESG-criteria milieu (Environmental), maatschappij (Social) en ondernemingsbestuur (Governance) zo belangrijk zijn.

Verloren beurswaarde

Dat good governance van belang is binnen een bedrijf hoef ik niet uit te leggen. Hoeveel geld hebben beleggers verloren door dieselgate, waarna autofabrikant VW 35 % van zijn beurswaarde verloor? En wie herinnert zich nog het boekhoudschandaal bij Ahold, waardoor de koers van het aandeel met 68 % daalde?

Ook de maatschappelijke kritiek over de uitbuiting van werknemers of milieurampen werkt door in de koersen. Denk maar aan Heineken en het schandaal rond de Afrikaanse promotie-meisjes. Of aan de olierampen van Esso en BP.

Gevolgen CO2-heffing

De letter ‘E’ is misschien nog wel de belangrijkste. Geld verdienen in beleggen doe je door risico’s te beheersen. Hoe dek je risico’s af? Onder meer door ze te spreiden en deels in aandelen en obligaties te beleggen. Maar misschien moet je daarnaast vooral kijken of een bedrijf over tien jaar nog wel bestaat.

Zo worden bedrijven de komende jaren geconfronteerd met de gevolgen van het klimaatakkoord van Parijs. Landen hebben keiharde targets gekregen die verwerkt worden tot regels en wetten. De politiek kiest vervolgens waar de pijn landt: bij de burger of bij de bedrijven. Als er een CO2-belasting komt, krijg je overduidelijk winnaars en verliezers op de beurs. Bedrijven die in duurzame energie zitten of weinig uitstoten trekken dan een lange neus naar de cement-, olie- en auto-industrie met hun torenhoge uitstoot. Hoe hard wordt de Rotterdamse haven in zo’n geval geraakt? Die is verantwoordelijk voor 20 % van de landelijke CO2– uitstoot. Wat gebeurt er met de op- en overslag van steenkool en olie? Ik kan je zeggen: dat gaat stoppen.

Financiële impact

Fondsen van ASN stoten gemiddeld 50 % minder CO2 uit dan vergelijkbare fondsen. Niet omdat we alleen maar in bedrijven zitten die geen of nauwelijks CO2 uitstoten. Onze portefeuilles zijn economie-breed, maar we kiezen bewust voor de bedrijven met de minste uitstoot. Dus als er een CO2-heffing komt hoeven zij minder te betalen en maken ze meer winst. Mede hierdoor kunnen duurzame fondsen meer rendement opleveren. Op deze manier hebben keuzes vanuit duurzaamheid een financiële impact.

Scepsis

Ik begrijp dat er in beleggerskringen nog steeds scepsis heerst als het om ESG gaat.

Tijdens een webinar van BinckBank, waarin ik werd geïnterviewd over duurzaam beleggen bleek dat 30 % van de respondenten die meekeken ESG-criteria níet meeneemt in hun beslissing. Ook dacht 33 % van de beleggers dat het rendement van duurzaam beleggen lager is, terwijl we met onze ASN Beleggingsfondsen de trend van de AEX volgen.

Wetenschappelijk bewezen

Vroeger waren we als ASN Beleggingsfondsen een roepende in de woestijn. Tegenwoordig schotelen alle grote fondsen hun beleggers de voordelen van ESG voor. Zo is bijvoorbeeld ook Robeco overtuigd van de voordelen van duurzaam beleggen. Domweg omdat alle wetenschappelijke studies en analyses aantonen dat het een positief resultaat heeft op de financiële prestaties van bedrijven en dus op koersen en rendementen. Een paar jaar geleden concludeerde fonds- en vermogensbeheerder ACTIAM na eigen onderzoek hetzelfde: bedrijven met een focus op ESG troeven de concurrentie af. Voor een belegger zijn drie zaken belangrijk: rendement, risico en kosten. Wat je nu ziet is dat de grote fondsen ESG-criteria meewegen in hun beleggingsbeslissingen om het risico binnen de portefeuille te verkleinen en het rendement te verbeteren.

Geld verdienen

Laten we één ding voorop stellen. Wij hebben bij ASN idealen, maar we werken gewoon op commerciële basis. Er moet rendement behaald worden voor onze klanten en dat kan. Ook op een duurzame manier.

Veel beleggers en fondsen zijn alleen maar op zoek naar een hoger rendement. Dat werkt voor de korte termijn prima. Voor de langere termijn loop je dan het risico dat de koers van je portefeuille instort. Of nog erger: dat je met stranded assets blijft zitten.

Wie geld wil verdienen moet vernieuwen en het is juist verduurzaming die in veel sectoren in Europa zorgt voor groei en investeringen. Duurzame beleggers die daar oog voor hebben kunnen daar veel geld mee verdienen.

Bas-Jan Blom (1962) is sinds 2007 directeur van ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V.

Deze column werd eerder geplaatst op beleggen.nl

Share Button