‘Wij voorzien in eerlijke pensioenen’

Sjaak Zonneveld is één van de initiatiefnemers van BrightPensioen. BrightPensioen is opgericht voor iedereen die individueel zijn of haar pensioen moet regelen en graag het heft in eigen handen houdt. Tot nu toe is deze financiële disrupter uniek in haar aanpak; deelnemers zijn mede-eigenaar van de coöperatie en ze betalen uitsluitend voor de dienst die BrightPensioen levert. De missie van BrightPensioen is een goed pensioen voor werkend Nederland op te bouwen en tegelijkertijd positieve impact te realiseren.

Gamechanger in pensioenenland

Vanuit het boek ‘Het nieuwe werken aan je pensioen’ (2014) dat Sjaak schreef, verdiepte hij zich in ons pensioenstelsel en kwam hij tot de voorspelling dat er wel eens een heel ander pensioenenstelsel zou kunnen ontstaan. Met het opzetten en uitbouwen van BrightPensioen, samen met Karin Jakobsen, werd dit realiteit. Het verschilt op drie manieren van de traditionele pensioenaanbieders: 1. het is gestoeld op het coöperatieve model, waar deelnemers meebeslissen en meedelen in de winst; 2. De deelnemers betalen een jaarlijkse fee (lidmaatschap) voor de diensten die het bedrijf levert, onafhankelijk van het vermogen van de klant; 3. het fonds belegt uitsluitend duurzaam en tegen kostprijs.

BrightPensioen realiseert zich dat genieten van jouw pensioen meer inhoudt dan een potje geld voor over 20 of 30 jaar. Het is voor ons dus volstrekt logisch om zo duurzaam mogelijk te beleggen.” – Sjaak

Transparant en duurzaam beleggen

Wat is nu duurzaam of verantwoord beleggen? Tot voor kort bestonden daar geen regels of definities voor. Met de komst van de SFDR -Sustainable Finance Disclosure Regulation in 2021 – is dat veranderd. Met de SFRD worden beleggings- en duurzaamheidsrisico’s in kaart gebracht aan de hand van 64 indicatoren van biodiversiteit tot gendergelijkheid. Bedrijven zijn binnenkort verplicht om in ieder geval over minimaal 14 van de 64 indicatoren te rapporteren. BrightPensioen is als eerste aanbieder gestart om hiermee een duurzaamheidsrapport te maken en te publiceren. De conclusie was dat er nog heel wat informatie ontbreekt, behalve als het gaat over de CO2-uitstoot. Door de uitrol van de SFDR zal de kwaliteit van de data op korte termijn verbeteren, verwacht Sjaak.

Onze ambitie is een klimaatneutraal fonds en daarin lijken we goed op weg te zijn” – Sjaak

Een solide verdienmodel

Het verdienmodel van BrightPensioen is duurzaam gebleken, ook tijdens een crisis. Het instorten van de beurzen heeft minimaal effect op de organisatie. Alleen als de deelnemers massaal zouden weglopen, kan er een probleem ontstaan. Maar met de enorm gemotiveerde medewerkers en de hoogste rating op Trustpilot is dat zeer onwaarschijnlijk. Het bedrijf groeit juist hard door. Als deze groei doorzet, kan BrightPensioen straks zelf in individuele bedrijven gaan beleggen, in plaats van in duurzame fondsen die door anderen zijn samengesteld. En belangerijker nog, haar sociale en ecologische impact verder vergroten. Ambities genoeg…

BrightPensioen bij ‘Elise in MVO-land’

De podcast ‘Elise in MVO-land’ van Elise Vonk is er voor en door ondernemers met duurzame ambities. BrightPensioen is te gast in de 17e podcast en werd voorafgegaan door onder meer Arkive, Secrid en De Vries en Verburg. De podcast is een aanvulling op het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ (sept 2021), waarvan Elise Vonk co-auteur is. Een boek boordevol met tips, praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie, praatplaten en aanmoediging om ambitieus te zijn in het maken van impact! Laat een review achter in je Podcast App en maak kans op een door Elise gesigneerd boek.

Beluister de podcast:

Share Button