Kankerfonds belegt in tabaksindustrie

Bron
Zembla

Uit onderzoek van het televisieprogramma ZEMBLA (zondag 10 juni om 20.45 uur te zien bij de VARA/NPS op Nederland 3) blijkt dat deze organisaties voor goede doelen geld hebben zitten in clusterbommen –en landmijnenproducenten, kinderarbeid, vervuilende mijnbouw of bedrijven die investeren in landen zoals Soedan en Birma (Myanmar) waartegen een VN-boycot geldt wegens schending van mensenrechten.

Kankerbestrijding geschokt

De directies van deze organisaties zeggen in ZEMBLA geschokt te zijn.
KWF Kankerbestrijding-directeur T. Hanselaar noemt zijn eigen investeringen in de sigarettenindustrie ‘absoluut onaanvaardbaar’. Hanselaar zegt dat KWF opdracht heeft gegeven aan de bank om beleggingen in tabak te voorkomen. Maar dat is niet gebeurd.
Uit het ZEMBLA-onderzoek blijkt dat KWF ook geld heeft belegd in tal van andere dubieuze bedrijven zoals clusterbommenproducenten en bedrijven die zich schuldig maken aan kinderarbeid. Hanselaar: ‘Daar schrik ik van.’
Net als Hanselaar zeggen ook PBC-directeur A. Esmeijer en KNRM-directeur R. Boogaart dat ze per direct uit de controversiële beleggingen gaan. De Dierenbescherming, die onder meer in dierbestrijdingsmiddelen en in bedrijven in Birma heeft belegd, zegt op zoek te gaan naar een andere, duurzamere bank dan Fortis en JP Morgan.

Mooie woorden
ZEMBLA onderzocht hoe de vier grote Nederlandse banken (ABN AMRO, ING/Postbank, Fortis en Rabobank) hun geld investeren. Hoewel de banken veel mooie woorden spreken over duurzaam bankieren, blijkt dat zij allen in verband kunnen worden gebracht met clusterbommen- en landmijnenproducenten en een reeks van andere bedrijven die het niet nauw nemen met de mensenrechten, het milieu, de klimaatverandering of kinderarbeid.

Wapenhandel
De Vereniging Milieudefensie en de SP zeggen in ZEMBLA weg te gaan bij hun huisbank ING/Postbank omdat deze bank in klimaatschadelijke bedrijven en in clusterbommen en landmijnen investeert. Opmerkelijk is dat OXFAM/Novib in ZEMBLA verklaart dat haar eigen huisbank (ABN AMRO) defensiebedrijven financiert waarvan de wapens uiteindelijk terecht zijn gekomen in door de VN geboycotte landen zoals Soedan (Darfur). Daar worden op grote schaal mensenrechten geschonden. OXFAM/Novib-directeur Papma noemt dat ‘verschrikkelijk’ maar overweegt echter niet bij deze bank weg te gaan. ABN AMRO steunde de afgelopen jaren vier projecten van de ontwikkelingorganisatie met 750.000 euro. Ook financierde de bank de jubileumkrant toen OXFAM/Novib 50 jaar bestond.

Bronnen
ZEMBLA heeft in de uitzending ‘Bankgeheimen’ diverse bronnen gebruikt. Op deze pagina vindt u de onderliggende rapporten en andere relevante documenten en websites.

De bevindingen met betrekking tot de goede doelen vindt u in het rapport: ‘beleggingen in controversiële bedrijven van enkele goede doelen’. ZEMBLA verrichtte dit onderzoek in samenwerking met Jan-Willem van Gelder van Profundo.

De aan het bovenstaande onderzoek ten grondslag liggende vragen van ZEMBLA aan 14 goede doelen en hun antwoorden vindt u in het document ‘onderzoek goede doelen’.

Share Button