Groei duurzaam sparen versnelt

De bedragen die worden weggezet via duurzaam beleggen en duurzaam sparen groeien spectaculair. In het eerste halfjaar van 2007 is het duurzaam gespaarde bedrag gegroeid met 32% ten opzichte van de eerste helft van 2006 en kwam daarmee dicht bij de euro 4 mrd.

Het duurzaam belegde vermogen kwam boven de euro 2 mrd, een groei ten opzichte van het eerste halfjaar in 2006 van 39%. Dat blijkt uit het eerste halfjaarlijkse onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) met ondersteuning van de Triodos Bank.

De cijfers laten een duidelijke versnelling zien ten opzichte van de cijfers over heel 2006. Toen groeide het duurzaam sparen met 21% naar euro 8 mrd en het duurzaam belegde vermogen met 19% naar euro 3,3 mrd.

Volgens Guiseppe van der Helm, de directeur van de VBDO, ‘bevestigt de groeispurt dat de bewustwording van particulieren over duurzaamheid groeit’. Hij schrijft het succes toe aan de uitzendingen over duurzaam beleggen en de rol van de banken van het programma Zembla en de film An Inconvenient Truth van voormalig vicepresident Al Gore.

De fiscale vrijstelling speelt, zo blijkt uit het onderzoek, nauwelijks mee bij de overweging om verantwoorder te beleggen. Het fiscaal vrijgestelde beleggen steeg in de eerste helft van 2007 met 5,5% naar euro 1,5 mrd . Het bedrag aan fiscaal vrijgestelde spaartegoeden kwam uit op euro 5 mrd. Dat is een toename van zo’n 16%.

Share Button